Wat kun je in januari en februari in de tuin doen?

Je tuin ligt vol met blaadjes, je bomen hebben uitschieters. Kortom, je ergert je aan de tuin, maar het is pas het begin van het jaar dus wat kun je er aan doen? Juist nu kun je de tuin aanpakken! Januari en februari zijn de maanden om je tuin klaar te maken voor de kou en het voorjaar.

Donkere dagen

Januari en februari zijn vaak donkere dagen. Veel mensen hebben een winterdip. Juist in deze periode kun je een hoop doen in de tuin. Van werken in de tuin word je vrolijk. Je ziet snel resultaat en je bent in de buitenlucht bezig. Twee dingen waarvan je echt opknapt.

Gevallen blaadjes

Als de blaadjes vallen raken sommige mensen in een depressie, ze krijgen een winterdip. Ruim in januari en februari deze blaadjes op zodat je tuin en weer netjes bijstaat. Van een schone tuin krijg je een opgeruimde geest. Het voorjaar komt eraan en dit doet een mens goed.

Pak je planten in

In januari is het verstandig je kuipplanten te vertroetelen. Net als mensen met een winterdip houden kuipplanten niet van de winter. Koop bubbeltjesfolie of fleecedoek en pak je kuipplanten in. Ze zullen je dankbaar zijn als het gaat vriezen.

Kort ze in

In januari kun je de fruitbomen en struiken alvast snoeien. Wil je de druif snoeien, doe dit dan alleen in de eerste twee weken van januari anders bloed hij dood. Van je blauwe regen kun je alvast de zijtakken tot tien centimeter terug snoeien zodat het in het voorjaar uit kan lopen.

Heb je leilinden of platanen staan dan kun je deze tot en met februari snoeien. Let bij het snoeien van al je bomen er wel op dat het niet vriest want dan heb je kans dat ze doodvriezen na het snoeien.

Pluk het onkruid 

Heb je onkruid in je tuin staan dan kun je dit in januari en februari verwijderen. Gebruik hiervoor niet je schoffel in deze maanden, maar pluk het met de hand weg. Sommige bloembollen komen in februari al op en het risico dat je ze met een schoffel weghaalt is anders groot.