11 tips tegen hooikoorts

Zodra de lente weer begint worden veel mensen enorm gelukkig en trekken er op uit. Toch is het voor mensen met hooikoorts net iets minder prettig. Wil jij nu toch kunnen genieten van het voorjaar? Dan hier 11 tips!

Vermijd allergenen

Het is natuurlijk niet verstandig om je allergie op te zoeken. Mocht je voornamelijk een allergische reactie krijgen van bijvoorbeeld gras, dan is pas gemaaid gras natuurlijk niet de plek om in te gaan liggen. Ook is het niet heel verstandig om zelf je gras te gaan maaien natuurlijk.

Hoeveelheid stuifmeel

Via de huisarts kan je een huid of bloedtest laten afnemen. Zo weet je precies waar je allergisch voor bent (Grassen, kruiden of bomen). Wanneer je weet waar je allergisch voor bent, kun je via pollenmelders rekening houden met de hoeveelheid stuifmeel die je in de lucht gaan vinden.

Vaseline

Draag een zonnebril, het liefst één die je ogen volledig afsluit. Dit beschermt je ogen namelijk tegen stuifmeel. Ook is het verstandig om een beetje vaseline rond je neus en mond te smeren. Ook dan bescherm je jezelf net iets meer tegen pollen.

Antipollenhoren

Laat je ramen zo lang mogelijk gesloten. Wanneer je jouw ramen wel open wilt zetten is het verstandig om te zorgen dat er geen wind door heen komt. Ook kan je kiezen voor antipollenhoren. Wanneer je de kamer wilt luchten, kun je dit het beste in de ochtend doen of in de avond na een goede regenbui. De kans dat er dan pollen binnen komen, is aanzienlijk kleiner.

Washandje

Wanneer je jeuk aan je ogen hebt, wil je al snel gaan wrijven. Toch is dit niet verstandig, aan je vingers zitten namelijk ook pollen, die je dan weer overbrengt op je ogen en waardoor het weer erger wordt. Wanneer je jeuk hebt is het verstandig om een vochtig washandje te pakken en hier je ogen mee te deppen. Ook willen oogdruppels nog wel eens werken.

Slaapkamer pollenvrij

Je haren wat vaker wassen en borstelen voordat je naar bed gaat is ook een goede tip. Zo komen er minder pollen op je kussen terecht. Wanneer je weet dat je de hele dag tussen de pollen hebt gelopen, is het ook slim om je kleding in de was te gooien en even een douche te nemen.

Vakantie aan zee

Op het platteland is de kans op hooikoorts klachten natuurlijk een stuk erger. Er zit hier namelijk drie tot vijf keer zoveel stuifmeel in de lucht. Dit is in de stad hetzelfde geval. Aan zee en in de bergen zit er een stuk minder stuifmeel in de lucht.

Prikkelende stoffen

Tabaksrook, pas geverfde ruimtes en huisstof maken hooikoorts klachten erger. Ook is het verstandig om stoffen zoals chloor, ammoniak, parfum, haarlak en uitlaatgassen te vermijden.

Sporten

Sporten is zo enorm gezond, maar met hooikoorts kan dat knap lastig zijn. Als je aan het snotteren bent, je niet helemaal lekker voelt en zelfs wat benauwd bent, is sporten niet echt iets waar je voor kiest. We raden dan ook aan te gaan sporten als er weinig pollen in de lucht zijn, na een regenbui of zelfs buiten het hooikoortsseizoen. Mocht je toch gaan sporten kies dan niet voor grasvelden of bossen.

 Honing

Deze tip is een zeer oude tip. Neem elke dag een theelepel honing in je thee. Ze zeggen namelijk dat je daardoor went aan pollen. Waarom? In honing zitten kleine hoeveelheden pollen. Mocht je nu heel erg gevoelig zijn, kijk dan wel uit! Anders lok je misschien een aanval uit.

Medicatie

Bij een allergische reactie komt de stof histamine vrij. Er is een middel op de markt genaamd antihistaminica. Deze stof blokkeert de stof histamine, zodat er geen allergische reactie vrijkomt. Er zijn dan ook verschillende middelen verkrijgbaar, bij een drogist. Je kan gebruik maken van tabletten. Deze werken 24 uur. Deze tabletten werken ook tegen benauwdheid en het lamlendige gevoel. Neusspray werkt tegen de lokale klachten. Ze verminderen niesbuien en branderige ogen. Oogdruppels werken vooral effectief bij oogklachten.