Wat kun je doen als je baby verkouden is?

Baby’s kunnen in hun eerste levensjaar zo’n tien keer verkouden worden. Baby’s hebben nog weinig weerstand. Waardoor ze sneller verkouden worden. We zullen je alles vertellen over verkoudheid bij baby’s en geven je een paar tips om je baby zo goed mogelijk door de verkoudheid heen te helpen.

Verkoudheid wat is het?

Bij verkoudheid raakt het slijmvlies in de neus en de keel van je kindje ontstoken. Het slijmvlies zal zich gaan opzwellen doordat het geïrriteerd raakt. Dat veroorzaakt de klachten van een verstopte neus of een snotneus. Over het algemeen zullen baby’s en kinderen vaker verkouden zijn dan volwassenen. Je baby wordt verkouden doordat het in aanraking komt met andere baby’s die verkouden zijn of door de vochtdruppels in de lucht. Pasgeboren baby’s zullen meer last krijgen van verkoudheid. Dit komt omdat bij pasgeboren baby’s het neusgat nog erg klein is. Hierdoor kunnen ze niet goed door hun mond ademen.

Wat zijn de symptomen bij een baby die verkouden is?

De symptomen van een verkoudheid bij baby’s zijn eigenlijk hetzelfde als bij een volwassenen. Waar kan je baby last van hebben:

 • Tranende ogen
 • Hoesten
 • Een loopneus
 • Niezen
 • Een verstopte neus

Naast deze klachten kan je baby wat hangerig zijn en kan het meer huilen dan normaal. Je baby kan ook last hebben van keel-, oor- en/of hoofdpijn tijdens de verkoudheid.

Hoelang duurt een gemiddelde verkoudheid bij een baby?

Een verkoudheid bij een baby zal een tot twee weken duren. Het zal vanzelf weer over gaan.

Het voorkomen van een verkoudheid bij een baby

Verkoudheid bij je baby kun je nooit helemaal voorkomen. Je kunt het wel verkleinen. Een van de belangrijkste punten is dat je op je eigen hygiëne zult moeten letten. Dit geldt zeker als je zelf verkouden bent. Als je zelf verkouden bent kun je het beste hoesten en niezen in je elleboog. Regelmatig je handen wassen wordt ook geadviseerd. Gebruik een papieren zakdoekje om je neus te snuiten.

Wat te doen bij een verkoudheid van je baby

Een verkoudheid is meestal ongevaarlijk. Om klachten bij een verkoudheid van je baby te verlichten kun je het volgende doen:

 • Je baby moet voldoende drinken
 • Een goede hygiëne
 • Kleed je baby warm aan
 • Leg een ui naast het ledikantje 
 • Zet een warme douche aan
 • Gebruik speciaal voor baby’s een neusspray
 • Zet het hoofdeinde van het bedje wat hoger
 • Ventileren is belangrijk. De lucht moet niet te droog worden in huis.

Wanneer moet je naar een dokter?

Drinkt je baby niet goed, is het benauwd, suf of heeft het een piepende ademhaling? En heeft het daarnaast ook achtendertig graden koorts al vierentwintig uur lang? Neem dan contact op met je huisarts.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kloven op je hand? Tips en behandelingen

Kloven op je hand? Het hoeft maar 1 nachtje te vriezen en je voelt het al aan je handen. Kleine wondjes op je handen, kloven dus. Best pijnlijk ook, je handen kunnen wel wat warmte en liefde gebruiken. Wij schrijven wat tips en behandelingen voor je op. Ontstaan van kloven Kloven zijn kleine scheurtjes in […]

Verder lezen

Een winterdipje bij jouw kind, symptomen en oplossingen

We hebben kortere dagen, het is koud en we hebben minder zonlicht tijdens de wintermaanden. Dit kan een winterdipje als gevolg hebben, wist je dat dit ook bij kinderen kan overkomen? Maar hoe verhelp en beter nog voorkom je deze depressie tijdens de winter bij je kind? Winterdip bij kinderen Een winterdipje bij een kind […]

Verder lezen

Afvaltips voor het nieuwe jaar die niets kosten

Wanneer je zover bent dat je wat wilt afvallen heb je geen zin om dan veel geld er aan uit te geven. Je kunt genoeg maaltijdvervangers en afslank producten kopen. Afvallen hoeft niet veel te kosten. Als je slim inkoopt en de juiste keuzes wat betreft voeding neemt kan het goedkoop.  Hoe kan je goed […]

Verder lezen