Baby’s kunnen in hun eerste levensjaar zo’n tien keer verkouden worden. Baby’s hebben nog weinig weerstand. Waardoor ze sneller verkouden worden. We zullen je alles vertellen over verkoudheid bij baby’s en geven je een paar tips om je baby zo goed mogelijk door de verkoudheid heen te helpen.
Verkoudheid wat is het?
Bij verkoudheid raakt het slijmvlies in de neus en de keel van je kindje ontstoken. Het slijmvlies zal zich gaan opzwellen doordat het geïrriteerd raakt. Dat veroorzaakt de klachten van een verstopte neus of een snotneus. Over het algemeen zullen baby’s en kinderen vaker verkouden zijn dan volwassenen. Je baby wordt verkouden doordat het in aanraking komt met andere baby’s die verkouden zijn of door de vochtdruppels in de lucht. Pasgeboren baby’s zullen meer last krijgen van verkoudheid. Dit komt omdat bij pasgeboren baby’s het neusgat nog erg klein is. Hierdoor kunnen ze niet goed door hun mond ademen.
Wat zijn de symptomen bij een baby die verkouden is?
De symptomen van een verkoudheid bij baby’s zijn eigenlijk hetzelfde als bij een volwassenen. Waar kan je baby last van hebben:
- Tranende ogen
- Hoesten
- Een loopneus
- Niezen
- Een verstopte neus
Naast deze klachten kan je baby wat hangerig zijn en kan het meer huilen dan normaal. Je baby kan ook last hebben van keel-, oor- en/of hoofdpijn tijdens de verkoudheid.
Hoelang duurt een gemiddelde verkoudheid bij een baby?
Een verkoudheid bij een baby zal een tot twee weken duren. Het zal vanzelf weer over gaan.
Het voorkomen van een verkoudheid bij een baby
Verkoudheid bij je baby kun je nooit helemaal voorkomen. Je kunt het wel verkleinen. Een van de belangrijkste punten is dat je op je eigen hygiëne zult moeten letten. Dit geldt zeker als je zelf verkouden bent. Als je zelf verkouden bent kun je het beste hoesten en niezen in je elleboog. Regelmatig je handen wassen wordt ook geadviseerd. Gebruik een papieren zakdoekje om je neus te snuiten.
Wat te doen bij een verkoudheid van je baby
Een verkoudheid is meestal ongevaarlijk. Om klachten bij een verkoudheid van je baby te verlichten kun je het volgende doen:
- Je baby moet voldoende drinken
- Een goede hygiëne
- Kleed je baby warm aan
- Leg een ui naast het ledikantje
- Zet een warme douche aan
- Gebruik speciaal voor baby’s een neusspray
- Zet het hoofdeinde van het bedje wat hoger
- Ventileren is belangrijk. De lucht moet niet te droog worden in huis.
Wanneer moet je naar een dokter?
Drinkt je baby niet goed, is het benauwd, suf of heeft het een piepende ademhaling? En heeft het daarnaast ook achtendertig graden koorts al vierentwintig uur lang? Neem dan contact op met je huisarts.