Waarom heeft je kind een lievelingsknuffel

Of het nu een tutteldoek een pluche knuffel of een knuffelbeer is. De band tussen je kind en zijn of haar lievelingsknuffel kan heel erg sterk zijn. Hoe was dat vroeger bij jou? Nam jij jouw knuffelbeer overal mee naar toe? Of sliep je alleen met je plucheknuffel? De kans dat jouw kind zijn of haar knuffel nu ook overal mee naar toe neemt.

Emotionele ontwikkeling en een knuffel

Wanneer een baby een halfjaar oud is, weet hij of zij dat papa of mama steeds weggaat. Dit is dan ook de reden dat een baby een band krijgt met de knuffel die je in het wiegje legt. Deze knuffel biedt namelijk troost. Het is daarom vrij logisch dat een kind sneller in slaapt als je zijn of haar pluche knuffel in het bedje legt. Je gaat ook merken dat je kind als die ouder wordt nog beter in slaap valt met een knuffelbeer of een gewone knuffel.

Verbeelding

Wanneer jouw kind een lievelings-knuffelbeer, of ander pluche knuffel heeft, zou je zien dat jouw kind de knuffel ook gebruikt in fantasierijke gesprekken. Samen kunnen ze een hoop avonturen meemaken. Een knuffelbeer kan dan ook zomaar veranderen in een gevaarlijke tijger. Maar even later kan dezelfde plucheknuffel ook theedrinken en de meest brave knuffel ooit zijn. In de fantasie van een kind kan die allemaal.

Afscheid knuffelbeer

Wist je dat de knuffel van je kind niet een pluche knuffel hoeft te zijn? Sommige kinderen hebben helemaal niets met een knuffel maar kiezen voor een speen, zakdoek of een pop. Je kind bepaalt namelijk zelf waar hij/zij troost uit kan halen. Toch heeft zo een 40 procent van de kinderen geen lievelingsknuffel of dekentje.  Dit is dan ook helemaal niet erg en hier hoef je je zeker geen zorgen over te maken. Bij kinderen die wel een knuffel hebben, zie je meestal ook dat de behoefte van een knuffel steeds minder wordt, naar mate de leeftijd stijgt.

De misverstanden over kinderen en knuffels

Er zijn ook een aantal misverstanden over kinderen en hun pluche knuffel:

  • De band tussen kinderen die een knuffel hebben en hun ouders is veel minder goed.
  • De kinderen met een knuffel zijn vele male angstiger als kinderen zonder knuffel.
  • Een kind dat een knuffel nodig heeft, vind een stuk minder houvast of troost bij de ouders.

Deze drie dingen zijn dus zeker niet waar. Wel is het vaak zoals dat kinderen bij hun ouders slapen, ze minder vaak knuffels hebben. Maar de band tussen ouders en kinderen zijn in beide gevallen even sterk.  Geniet er dan ook zeker van als je kind een lievelingsknuffel heeft, deze kan op veel spannende momenten namelijk ook helpen. Het kan het kind net even dat laatste stukje zelf vertrouwen geven en een altijd veilig gevoel. Dit is voor jullie als ouders en voor het kind toch beide erg fijn?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat is Ducktypen?

Wacht, wat is wat? Ducktypen? Typ je dan een leuke brief ofzo naar Donald Duck? Nou bijna, je komt in de buurt. Ducktypen is een geweldig interactief leermiddel voor kinderen om te leren blind typen. Een geweldig leuk initiatief van de makers van Donald Duck. Sowieso de vrolijke gevederde vriend van elk kind. Dat alleen […]

Verder lezen

Doe eens een escapetour door de stad

We kennen al een tijdje het fenomeen van de escaperooms. Als paddenstoelen rezen die overal in het land uit de grond. Maar nu is er iets wat echt next level is. Namelijk een escapetour door een stad. Geen claustrofobisch gedoe in een afgesloten ruimte waar je je als een ware Houdini uit moet zien te […]

Verder lezen

Klavertje vier arrangementen van Fletcher

Wanneer je er even lekker tussenuit wilt en ook nog eens actief bezig wilt zijn en ook nog genieten wilt van de natuur dan zit je goed met het klavertje vier arrangement van Fletcher. Het is een fiets- wandel arrangement waar je van hotel naar hotel gaat.  Wandelen of fietsen 4 of 5 dagen lang […]

Verder lezen