Waarom heeft je kind een lievelingsknuffel

Of het nu een tutteldoek een pluche knuffel of een knuffelbeer is. De band tussen je kind en zijn of haar lievelingsknuffel kan heel erg sterk zijn. Hoe was dat vroeger bij jou? Nam jij jouw knuffelbeer overal mee naar toe? Of sliep je alleen met je plucheknuffel? De kans dat jouw kind zijn of haar knuffel nu ook overal mee naar toe neemt.

Emotionele ontwikkeling en een knuffel

Wanneer een baby een halfjaar oud is, weet hij of zij dat papa of mama steeds weggaat. Dit is dan ook de reden dat een baby een band krijgt met de knuffel die je in het wiegje legt. Deze knuffel biedt namelijk troost. Het is daarom vrij logisch dat een kind sneller in slaapt als je zijn of haar pluche knuffel in het bedje legt. Je gaat ook merken dat je kind als die ouder wordt nog beter in slaap valt met een knuffelbeer of een gewone knuffel.

Verbeelding

Wanneer jouw kind een lievelings-knuffelbeer, of ander pluche knuffel heeft, zou je zien dat jouw kind de knuffel ook gebruikt in fantasierijke gesprekken. Samen kunnen ze een hoop avonturen meemaken. Een knuffelbeer kan dan ook zomaar veranderen in een gevaarlijke tijger. Maar even later kan dezelfde plucheknuffel ook theedrinken en de meest brave knuffel ooit zijn. In de fantasie van een kind kan die allemaal.

Afscheid knuffelbeer

Wist je dat de knuffel van je kind niet een pluche knuffel hoeft te zijn? Sommige kinderen hebben helemaal niets met een knuffel maar kiezen voor een speen, zakdoek of een pop. Je kind bepaalt namelijk zelf waar hij/zij troost uit kan halen. Toch heeft zo een 40 procent van de kinderen geen lievelingsknuffel of dekentje.  Dit is dan ook helemaal niet erg en hier hoef je je zeker geen zorgen over te maken. Bij kinderen die wel een knuffel hebben, zie je meestal ook dat de behoefte van een knuffel steeds minder wordt, naar mate de leeftijd stijgt.

De misverstanden over kinderen en knuffels

Er zijn ook een aantal misverstanden over kinderen en hun pluche knuffel:

  • De band tussen kinderen die een knuffel hebben en hun ouders is veel minder goed.
  • De kinderen met een knuffel zijn vele male angstiger als kinderen zonder knuffel.
  • Een kind dat een knuffel nodig heeft, vind een stuk minder houvast of troost bij de ouders.

Deze drie dingen zijn dus zeker niet waar. Wel is het vaak zoals dat kinderen bij hun ouders slapen, ze minder vaak knuffels hebben. Maar de band tussen ouders en kinderen zijn in beide gevallen even sterk.  Geniet er dan ook zeker van als je kind een lievelingsknuffel heeft, deze kan op veel spannende momenten namelijk ook helpen. Het kan het kind net even dat laatste stukje zelf vertrouwen geven en een altijd veilig gevoel. Dit is voor jullie als ouders en voor het kind toch beide erg fijn?