Tips voor het kiezen van verlichting je huis

Wanneer een lampje in je woonkamer er mee stopt heb je meteen de kans om eens te kijken welk lampje er nu ook echt past in jullie situatie. De keuze is reuze tegenwoordig en we begrijpen dus dat je niet meer weet waar je moet gaan beginnen. Toch zijn er een aantal tips bij het kiezen van je verlichting.

Kies voor de juiste lampvorm

Vroeger was de standaardpeer de lamp die we allemaal gebruikten. Tegenwoordig is dit niet meer zo en kun je kiezen uit verschillende soorten lampjes. Vraag jezelf eerst eens af, wil je dat de lamp functioneel is of wil je ook dat deze decoratief is? Wanneer je de peer niet ziet, dan is het een slim idee om te kijken waar het licht heen moet. Wanneer je geen fel licht wil, kies dan voor kopspiegellamp. Deze lampen zorgen ervoor dat het licht terug reflecteert naar de fitting. Wil je dat de lamp ook als decoratie fungeert, dan kun je beter kijken naar een designlamp. Deze lampen heb je in zoveel vormen en maten en zijn echt een eyecatcher voor je interieur.

Neem een kleurtemperatuur die past bij de ruimte

De kleurtempratuur is erg belangrijk bij een lamp en moet je dan ook zeker niet negeren. Kijk naar de ruimte en kies vanuit daar een kleurtempratuur die hier bij past. Wil je een sfeervol licht in je woonkamer? Dan is een warme kleurtempratuur iets wat het beste past. In een ruimte zoals een badkamer of een keuken kun je het beste wat koeler licht gebruiken. Een natuurlijke kleur is het witlicht.

Kies de juiste wattage

Wil je gewoon dezelfde lamp als dat je had? Kan natuurlijk ook! Kijk naar de wattage van de lamp die je had. Ook kun je ervoor kiezen om de overstap van gloeilamp naar LED te nemen. Kijk dan even naar welk wattage de gloeilamp vervangt. Staat dit niet aangegeven? Ga dan uit van het aantal lumen. Wanneer het aantal lumen van de gloeilamp deelt door 10 kom je uit bij de wattage van de ledlamp. Ook dien je rekening te houden met de kleur van het glas. Zo geeft een lamp die helder glas heeft meer licht dan een lamp die een gouden tint heeft. Ook zit er nog verschil tussen de merken van de lampen.
Ga voor gemak

Moderne techniek maak het leven een stuk makkelijker. Dat is voor lampen ook zo! Heb je een ruimte waar je bijvoorbeeld vaak even snel in moet dan kun je kiezen voor een lamp die een sensor heeft. Super simpel, je hoeft namelijk niet zelf de lamp aan en uit te doen. Ook heb je tegenwoordig SMART home. Je hebt lampen met bluetooth maar ook lampen die op wifi draaien. Dit is handig, omdat je de lampen vanaf afstand kan bedienen. Slim als je later thuiskomt en je een lampje voor de veiligheid of de dieren aan wilt doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De beste tips voor het gebruik van je koelkast

In de tijd dat er nog geen koelkasten bestonden, hield je de levensmiddelen koel in de kelder of buiten op het balkon of in de schuur. Tegenwoordig maken we allemaal gebruik van een koelkast. Zorg voor de juiste temperatuur  Om bacteriën en schimmels te remmen kun je de koelkast het beste op een temperatuur van […]

Verder lezen

Het verschil tussen parfum en eau de toilette?

Lekker ruiken willen we allemaal. Daarom gaan we ook regelmatig op zoek naar lekker luchtjes die je kan dragen, want een beetje afwisseling is ook wel handig. Al snel kom je er achter dat je een parfum kan halen, maar ook een eau de toilette, een eau de parfum en een eau de cologne. Is […]

Verder lezen

Help! Vakantie voorbij weer aan het werk

Na een heerlijke vakantie komt altijd het onvermijdelijke moment dat je weer aan het werk moet. Wat heb je kunnen doen om zo rustig mogelijk op te kunnen starten na jouw welverdiende vakantie? Na je vakantie heb je altijd een aanloopje nodig voordat je er weer helemaal in zit en je draai weer hebt gevonden. […]

Verder lezen