Zelf klussen in huis: 7 praktische tips

Een huis is nooit af, altijd bedenken we wel weer iets om te klussen of te veranderen. Een ander kleurtje op de muur, toch eindelijk eens die veranda plaatsen of misschien wel een hele verbouwing. Ze zeggen niet voor niets goed gereedschap is het halve werk! Dat is ook zo. Met het juiste gereedschap en de juiste kennis in huis kan ook jij die klus aan. Wij geven je graag wat praktische tips mee.

Kies het juiste gereedschap

Goed gereedschap is het halve werk, we blijven het zeggen want niets is zo waar als dat. Voor je begint, kies het juiste gereedschap. Bij de Gereedschapsspecialist.nl weten ze wat je nodig hebt. Bereid je goed voor door te bedenken wat je nodig hebt voor deze klus en kijk of je dit in huis hebt of dient aan te schaffen. Wanneer je gaat aanschaffen, let dan op de kwaliteit. Soms is goedkoop duurkoop omdat je na een paar klussen het gereedschap kunt vervangen door de slechte kwaliteit. Ga voor goed materiaal en maar het een simpel klusje!

Haal alles van te voren in huis

Zorg dat voor je aan de klus begint, je alles in huis hebt. Zo voorkom je dat je tijdens de klus ineens weg moet om naar de winkel te gaan. Zo kun je de klus snel afronden. Maak een lijstje met alle benodigdheden en bekijk van te voren of je dit hebt of wat er nog gehaald moet worden. Aan de hand van dit lijstje kun je ook alles in 1 keer aanschaffen en voorkom je heen en weer gerijd naar de bouwmarkt. Denk hierbij niet alleen aan het gereedschap, maar ook aan de leine dingetjes zoals schroefjes en afplakband.

Lees je in

Vooral wanneer je aan een klus begint die je nog nooit hebt gedaan is het verstandig om eerst wat informatie in te winnen. Veel bouwmarkten hebben een blog op hun website of speciale handleidingen beschikbaar. Maar google gewoon eens op jouw klus en je vindt tal van informatie en tips. Zelfs als het een klus is die je al eerder hebt gedaan kan dit erg zinvol zijn. Wie weet kun je de klus vergemakkelijken voor jezelf met het zelfde of zelfs beter resultaat.

Kies voor veiligheid

Elke week komen er tal van mensen op de eerste hulp van het ziekenhuis omdat ze aan het klussen waren en daarbij uitschoten of niet de nodige veiligheidsmaatregelen hadden genomen. Veiligheid is belangrijk, zeker bij het klussen. Denk dus na over handschoenen, veiligheidsbril, werkschoenen etc. Zorg er daarnaast ok voor dat er geen losse onderdelen rond blijen slingeren waar je over heen kunt vallen, of kinderen en huisdieren die rond lopen. Voor je zelf veiliger, maar ook voor je kind en huisdier!

Vergunning nodig?

Voor sommige klussen heb je een vergunning nodig van de gemeente. Bijvoorbeeld een veranda of een tuinhuisje, mag niet altijd zomaar geplaatst worden. Zorg dus dat je van deze vergunningen op de hoogte bent, voordat je een dure klus onderneemt en straks weer kunt afbreken.

Wees voorzichtig met elektra

Ga je aan de slag met elektra? Wees dan extra voorzichtig en lees je in. Wanneer je twijfelt of het je gaat lukken is het beste advies om er niet aan te beginnen en het een vakman te laten doen.

Klussen met water

Zorg allereerst dat de hoofdkraan dicht zit als je met water aan de slag gaat. Zet ook wat flessen water klaar, want je zult zien dat just op dat moment iedereen wat wil drinken of de handen wassen. Bedenk wel van te voren dat ook het klussen met water een vak apart is en of je er echt wel aan wilt beginnen.