Kloven op je hand? Tips en behandelingen

Kloven op je hand? Het hoeft maar 1 nachtje te vriezen en je voelt het al aan je handen. Kleine wondjes op je handen, kloven dus. Best pijnlijk ook, je handen kunnen wel wat warmte en liefde gebruiken. Wij schrijven wat tips en behandelingen voor je op.

Ontstaan van kloven

Kloven zijn kleine scheurtjes in de huid. Dit komt door droge lucht en koud weer. Ze ontstaan wanneer je huid erg droog is. Niet alleen jijzelf kan last hebben van een winterdip, je handen ook. En daarbij, de winter duurt natuurlijk ook best lang dus is het belangrijk om goed voor je handen te zorgen. Je hebt er tenslotte maar twee. 

Oorzaken van kloven

Eczeem, psoriasis, het vele wassen van je handen, handalcohol gebruiken, droge huid, oudere huid. Allemaal indicaties voor kloven. Aan sommige dingen kun je zelf niets doen maar hetgeen wat je wel kunt doen is natuurlijk mooi meegenomen.

Tips om kloven te voorkomen

Wat kun je doen om kloven te voorkomen? Want voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Lees hieronder onze tips: 

  • Gebruik plastic handschoenen bij het gebruik van chemicaliën.
  • Gebruik plastic handschoenen bij het doen van het huishouden, zoals de afwas of ramen lappen.
  • Gebruik handschoenen of wanten bij het naar buiten gaan in de winter.
  • Gebruik een zeep op olie basis. Deze zorgen voor een vetlaagje op je huid.
  • Gebruik koud of lauw water tijdens het handen wassen. Warm water droogt je huid uit.
  • Gebruik een goede handcrème na het handen wassen. Het liefst een handcrème op natuurlijke basis.

Tips om kloven te behandelen

Wat te doen als je kloven hebt? Je handen hebben een barrièrebalans en deze is verstoord door de kloven. Daarom is het belangrijk om de balans weer terug te krijgen met een goede barrièrecrème. Gebruik (eventueel in overleg met je huisarts) wond helende zalf en laat de hele nacht inwerken door er een handschoen omheen te doen. Zo kan de zalf goed intrekken. Helpen deze tips en behandelingen niet voor jou? Ga dan naar een dermatoloog. Dit is een arts die gespecialiseerd is in de huid en huidverzorging. Zij hebben vaak producten op medische basis die goed helpen voor allerlei huidproblematiek.