Kloven op je hand? Tips en behandelingen

Kloven op je hand? Het hoeft maar 1 nachtje te vriezen en je voelt het al aan je handen. Kleine wondjes op je handen, kloven dus. Best pijnlijk ook, je handen kunnen wel wat warmte en liefde gebruiken. Wij schrijven wat tips en behandelingen voor je op.

Ontstaan van kloven

Kloven zijn kleine scheurtjes in de huid. Dit komt door droge lucht en koud weer. Ze ontstaan wanneer je huid erg droog is. Niet alleen jijzelf kan last hebben van een winterdip, je handen ook. En daarbij, de winter duurt natuurlijk ook best lang dus is het belangrijk om goed voor je handen te zorgen. Je hebt er tenslotte maar twee. 

Oorzaken van kloven

Eczeem, psoriasis, het vele wassen van je handen, handalcohol gebruiken, droge huid, oudere huid. Allemaal indicaties voor kloven. Aan sommige dingen kun je zelf niets doen maar hetgeen wat je wel kunt doen is natuurlijk mooi meegenomen.

Tips om kloven te voorkomen

Wat kun je doen om kloven te voorkomen? Want voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Lees hieronder onze tips: 

  • Gebruik plastic handschoenen bij het gebruik van chemicaliën.
  • Gebruik plastic handschoenen bij het doen van het huishouden, zoals de afwas of ramen lappen.
  • Gebruik handschoenen of wanten bij het naar buiten gaan in de winter.
  • Gebruik een zeep op olie basis. Deze zorgen voor een vetlaagje op je huid.
  • Gebruik koud of lauw water tijdens het handen wassen. Warm water droogt je huid uit.
  • Gebruik een goede handcrème na het handen wassen. Het liefst een handcrème op natuurlijke basis.

Tips om kloven te behandelen

Wat te doen als je kloven hebt? Je handen hebben een barrièrebalans en deze is verstoord door de kloven. Daarom is het belangrijk om de balans weer terug te krijgen met een goede barrièrecrème. Gebruik (eventueel in overleg met je huisarts) wond helende zalf en laat de hele nacht inwerken door er een handschoen omheen te doen. Zo kan de zalf goed intrekken. Helpen deze tips en behandelingen niet voor jou? Ga dan naar een dermatoloog. Dit is een arts die gespecialiseerd is in de huid en huidverzorging. Zij hebben vaak producten op medische basis die goed helpen voor allerlei huidproblematiek. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Goedkoper je huis verwarmen met electrische verwarming

Electrische verwarmen is helemaal in, op die manier kun je heel makkelijk besparen gas. De gasprijzen zijn erg hoog en daardoor zou je bijna in de kou gaan zitten. Dat is helemaal niet nodig, met een electrische kachel kun je heel makkelijk je huis lekker warm maken zonder te veel te betalen. Er zijn meerdere […]

Verder lezen

Bespaar gas door slim gebruik te maken van je boiler

We zijn er allemaal mee bezig; Besparen. Alles wordt duurder en er lijkt maar geen einde te komen aan de inflatie. Er gebeurt op het moment van schrijven van alles met de gasprijzen, energieprijzen en ook de benzineprijzen stijgen de pan uit. Iedereen is daarom bezig met besparen. Hoe ga ik elke maand een beetje […]

Verder lezen

Wat kun je in januari en februari in de tuin doen?

Je tuin ligt vol met blaadjes, je bomen hebben uitschieters. Kortom, je ergert je aan de tuin, maar het is pas het begin van het jaar dus wat kun je er aan doen? Juist nu kun je de tuin aanpakken! Januari en februari zijn de maanden om je tuin klaar te maken voor de kou […]

Verder lezen