Help! Rusteloze benen. Wat is het en wat doe je er aan?

Daar lig je dan net op de bank even heerlijk ontspannen van een drukke dag. Maar dan krijg je opeens last van rusteloze benen die maar moeten blijven bewegen. Super Irritant natuurlijk, maar wat houdt het eigenlijk in? En wat kan je eraan doen?

Wat wordt er met rusteloze benen bedoeld?

Als je last hebt van rusteloze benen dan heb je een onbedwingbare onrust in je benen. Je wilt dan het liefst alleen maar bewegen om zo het vervelende tintelende gevoel in je benen te kunnen kwijtraken. De klachten van rusteloze benen zijn erg vervelend, maar het kan absoluut geen kwaad.

Het ontstaan van rusteloze benen

Het is nog altijd onduidelijk wat nu precies de oorzaak van rusteloze benen zijn. Over het algemeen komen rusteloze benen veel bij oudere voor. In de meeste gevallen zie je het vaker bij vrouwen dan bij mannen. Het kan ook zijn dat andere familieleden last hebben van rusteloze benen. Meestal hangt de aandoening samen met een zwangerschap, medicijnen en een mindere goede werking van de nieren. Rusteloze benen kunnen verergerd worden door roken, koffie, weinig beweging, alcohol en overgewicht. Maar welke rusteloze benen tips zijn er?

Hoe kun je het herkennen?

Rusteloze benen tips om het te herkennen. De zes belangrijkste punten om het te herkennen zijn:

  • Heb je in de avond en nacht last van tintelingen, een kriebel of een vervelend gevoel in je onderbenen?
  • Heb je last van een onbedwingbare onrust in je benen? Omdat je steeds moet bewegen zodat het vervelende gevoel verdwijnt?
  • Je kunt niet echt rustig liggen. Het kan zijn dat je benen in je slaap schokkende bewegingen maakt
  • Vlak voor het inslapen zijn de rusteloze benen het hevigst
  • Als je te lang zit kun je last krijgen van rusteloze benen

Om rusteloze benen te kunnen herkennen moet je last hebben van een van deze punten. Is dit niet het geval? Ga dan eens langs bij je huisarts zodat die ernaar kan kijken.

Rusteloze benen tips

Rusteloze benen zijn natuurlijk super vervelend! En dan wil je graag rusteloze benen tips weten om de klachten te verminderen of juist te voorkomen. Het belangrijkste is als je rookt, om daarmee te stoppen. Probeer daarbij in de avonden geen koffie meer te drinken en niet meer als een glas alcohol te drinken. Zorg ervoor dat je voldoende lichaamsbeweging op een dag hebt en ga niet intensief sporten vlak voordat je gaat slapen.