Wat is yoga?

Wat is Yoga? Yoga is een allesomvattende levenswetenschap, waarvan de oorsprong ligt in India, vele duizenden jaren geleden. Yoga is waarschijnlijk het oudste systeem van persoonlijke ontwikkeling in de wereld en het omvat zowel lichaam als geest als ziel. Yoga is een samenspel van het bewustzijn van het individu en het algemene bewustzijn. De Oude Yogi’s hadden een diepgaande kennis van de essentiële aard van de mens en van wat de mens nodig heeft om in harmonie te kunnen leven met zichzelf en met zijn omgeving. Zij zagen het fysieke lichaam als een voertuig, met de geest als zijn bestuurder, de ziel als de ware identiteit van de mens en actie, emotie en intelligentie als de drie krachten die het lichaam/voertuig drijven. Om deze drie krachten volledig te integreren moeten ze in balans zijn. Rekening houdend met de relatie tussen lichaam en geest, formuleerde de Yogi’s een unieke methode om deze balans te behouden, een methode die alle bewegingen die nodig zijn voor een fysieke gezondheid combineert met de Ademhalingstechnieken en Meditatietechnieken die garant staan voor de gemoedsrust.

De klassieke technieken van Yoga bestaan al meer dan 5.000 jaar. In de oudheid werd Yoga, een systeem van fysieke en mentale oefening, geboren uit de drang naar meer persoonlijke vrijheid, Gezondheid en een lang leven, en een verhoogd zelfbegrip. Sindsdien heeft Yoga zich verspreidt over de gehele wereld. Het woord Yoga betekent “samen verenigen” en het brengt het lichaam en de geest samen in een harmonieuze ervaring.

Yoga is een leermethode die zich richt op het verkrijgen van een eenheid van lichaam, geest en ziel door middel van de volgende drie Yoga structuren: Oefening, Ademhaling en Meditatie. De oefeningen van Yoga zijn ontworpen om druk uit te oefenen op het Kliersysteem van het lichaam, waardoor de efficiëntie en de totale gezondheid verbeterd worden. Bij Yoga wordt het lichaam gezien als het primaire instrument dat ons in staat stelt om te functioneren en te evolueren in de wereld. Een Yoga student zal het dan dus ook met grote zorg en respect behandelen. De Ademhalingstechnieken zijn gebaseerd op het begrip dat ademhaling de bron van het leven is in het lichaam. Yoga studenten verhogen geleidelijk de controle over hun ademhaling om zo de gezondheid en functionaliteit van hun lichaam en geest te verbeteren. Deze twee systemen Van Yoga bereiden het lichaam voor op Meditatie en maken het makkelijker voor de studenten om een ontspannen geest te verkrijgen, en om vrij te zijn van de alledaagse stress. Constante, dagelijkse oefening van deze drie delen van de structuur van Yoga creëren een heldere, zuivere geest en een sterk en bekwaam lichaam.

De Stijl van Yoga waar de meeste mensen mee bekend zijn, is Hatha Yoga, of de Yoga van Houdingen. Het ontwikkelen van een sterk, gezond en flexibel lichaam is slechts een aspect van deze eeuwenoude wetenschap. Yogi’s vereren het lichaam, maar ze doen dit omdat ze beseffen dat een zwak en vermoeid lichaam een belemmering zal vormen in hun zoektocht spirituele voortgang. Door op hun ademhaling te letten bij het beoefenen van de verscheidene houdingen, trainen ze zichzelf om geestelijk disciplinair te zijn. Daardoor zijn zij in staat om te leven naar de principes waar Yoga om draait. Het eerste principe van Yoga is “Ahimsa”, of rust in gedachten, daden en actie, niet alleen jegens andere mensen, maar jegens alle levende schepsels, en bovenal jegens onszelf. Denk hieraan als je jezelf in een voorwaartse buiging probeert te drukken; geef jezelf tijd, en het komt vanzelf.

Yoga Beoefenen

Iedereen kan Yoga beoefenen. Je hebt geen speciale uitrusting, kleding of lessen nodig; de enige vereiste is de wil om een gezonder en gelukkiger leven te leiden. De Yoga Houdingen, of Asanas, trainen elk deel van het lichaam. De daarbij horende rekoefeningen helpen bij het trainen van de spieren en gewrichten, de ruggengraat en het gehele geraamte. Yoga helpt niet alleen bij het verbeteren van het lichaam, maar ook bij het gezond houden van je Klieren, Zenuwen en andere interne organen. Door het loslaten van fysieke en Mentale spanningen komen er enorme hoeveelheden energie vrij. De Yoga Ademhalingsoefeningen, ook bekend als Pranayama, revitaliseren het lichaam en helpen bij het controleren van de geest, waardoor je kalmer en frisser wordt. Combineer dit met positief denken en Meditatie, en het resultaat is een verhoging van helderheid, mentale krachten en concentratie.

Yoga In Je Leven

Informatie over Yoga – Wat is Yoga? Veel mensen zien Yoga in eerste instantie als een manier om hun lichaam fit en soepel te houden. Anderen beginnen aan Yoga om een specifieke klacht te bestrijden, zoals spanningen of rugklachten. Wat de reden ook is, Yoga kan een hulpmiddel zijn om te verkrijgen wat je wilde en meer.

Om te begrijpen wat Yoga precies is, moet je het zelf meemaken. Op het eerste gezicht lijkt Yoga slechts een serie vreemde fysieke Houdingen, die het lichaam lenig en flexibel houden. Maar na verloop van tijd zal een regelmatige beoefenaar zich bewust worden van een subtiele verandering in zijn manier van leven. Yoga laat je je ware aard ontdekken, en een staat van innerlijke vrede, door middel van het oefenen en trainen en ontspannen van het lichaam, en het ontspannen van de geest. Yoga helpt bij het realiseren van je identiteit, bij het vinden wat er gezocht wordt bewust of onbewust. Controle hebben over de geest stelt je in staat om vele dingen te doen; het zal je bevrijden van je illusies en vooroordelen die je verhinderen om jezelf compleet te maken.