Wat zijn de eisen aan handbagage als je gaat vliegen naar je bestemming?

Met het vliegtuig op vakantie brengt toch altijd wat vragen met zich mee. Want hoe zit het nou ook alweer met die handbagage? Wat mag nou wel en wat mag nou ook alweer niet? Hieronder zal besproken worden op welke eisen aan handbagage je moet letten als je gaat vliegen naar jouw bestemming. 

Standaard maximale afmetingen

Voor handbagage zijn er afmetingen die als standaard worden beschouwd voor in het vliegtuig. De standaard maximale afmetingen zijn 55 cm hoog, 25 cm diep en 35 cm breed of 55 cm hoog, 20 cm diep en 40 cm hoog. Standaard handbagage koffers voldoen aan deze afmetingen. Zelfs voor de standaard afmetingen geldt dat deze nog wel eens kunnen wisselen per luchtvaartmaatschappij. Raadpleeg daarom de website van jouw luchtvaartmaatschappij om te kijken welke regels zij standaard accepteren. 

Houd je aan de afmetingen

Het is goed om je te houden aan de standaard afmetingen voor handbagage, omdat deze gecontroleerd kan worden. Regelmatig wordt bij het inchecken aan passagiers gevraagd of zij hun handbagage willen plaatsen in een bak met de voorbestemde afmetingen om te zien of de handbagage hieraan voldoet. 

Verboden goederen

Niet alles mag jij meenemen in je handbagage. Door de EU is er een lijst opgesteld met goederen en voorwerpen die verboden zijn in je handbagage. Het is goed om deze lijst voorafgaand aan je vlucht door te nemen, om te voorkomen dat je de regels hiervan overtreed. Online is deze lijst eenvoudig te vinden. 

Overstap of bestemming buiten de EU

Vlieg je naar een bestemming buiten de EU, houdt er dan rekening mee dat er wellicht nog andere voorschriften zijn waar je aan moet voldoen. Neem deze zorgvuldig door. Ook als je een overstap hebt in een land buiten de EU is het goed om naar de regels van dit land te kijken en niet alleen die van je eindbestemming.

Vloeistoffen in je handbagage

Voor het meenemen van vloeistoffen in je handbagage gelden aparte regels. Zo mogen verpakkingen van gels en vloeistoffen maar maximaal 100 ml zijn. Let op, dit geldt voor verpakkingen! Het is dus verboden om een grotere fles mee te nemen, ook als hier nog maar 100 ml aan inhoud in zit.

Verder is het belangrijk dat de verpakking doorzichtig is de vloeistof verpakkingen zich samen in een doorzichtige en hersluitbare plastic zak bevinden. Samen mag de inhoud van deze plastic zak niet groter zijn dan één liter.

Bestel Hier

Gewicht van de handbagage

Regels over het maximale gewicht van de handbagage verschilt ook onderling per luchtvaartmaatschappij. Dit kan variëren van 5 kg tot 14 kg. Ook hiervoor geldt dus dat het goed is om vooraf aan je vlucht te controleren welke regels er gelden voor de maatschappij waar jij mee zal vliegen. Op deze manier voorkom je voor onaangename verrassingen te staan en bij te moeten betalen. 

Al met al geldt dus voor handbagage dat de regels waaraan deze moet voldoen varieert per luchtvaartmaatschappij. Het is goed om deze vooraf op te zoeken en daarmee rekening te houden bij het pakken van je handbagage.