Waarom vinden we kamperen toch zo leuk?

Wanneer het regent en koud is, naar het toiletgebouw toe moeten lopen of op een primitief kooktoestelletje moeten koken, op de oude ouderwetse manier afwassen en slapen op een matje of een luchtbed. Luisteren naar de geluiden van degene die naast je op de wc zit en lek geprikt worden door muggen. Wanneer gaat kamperen maak je dit allemaal mee, toch gaan er elk jaar bijna 4 miljoen Nederlanders kamperen. Of dit nu met de vouwwagen, de caravan of de tent is dat maakt ze dan weinig uit. Maar wat maakt kamperen dan zo leuk?

Kamperen is een sociale bezigheid

Kamperen is een sociale bezigheid en dat heeft enorm veel voordelen, doordat je tijdens het kamperen een betere band met elkaar opbouwt vinden vele mensen kamperen gezellig. Je brengt namelijk meer tijd met elkaar door en Je moet samen taakjes uitvoeren, denk aan afwassen, de tent opzetten of een kampvuur bouwen. Het versterkt enorm je band samen.

Kamperen is leuk vanwege de vrije natuur

Nog zo belangrijk motivatie is dat je kampeert in de natuur. De meeste campings hebben een prachtig natuurgebied, kijk eens naar camping de achterste hoef. De meeste mensen die kamperen komen uit de stad en willen dus meer beleven in de vrije natuur. Zo zijn ze bezig met zwemmen, vissen, vuurtjes bouwen, gaan ze vogels kijken, fietsen, wandelen. Het is natuurlijk ook leuk om hier je kinderen wat over de natuur te leren, het is namelijk zo dat de natuur ervaring goed is voor je psychische gezondheid, maar ook voor je lichamelijke gezondheid. Wanneer je een langere tijd in de natuur doorbrengt kan dit zelfs leiden tot minder angst en minder symptomen van depressie. Ook maak je vitamine D aan en dat is natuurlijk weer goed voor je humeur.

Onderzoek zegt: kamperen maakt gelukkig

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die kamperen een stuk gelukkiger zijn. Ook zijn ze een stuk energieker dan niet kampeerders. Ze zijn minder gestrest, minder verveeld en minder gefrustreerd. Een paar dagen in de natuur kan je helpen om los te komen van alle technologie die we dagelijks hebben. Daarom is het voor iedereen misschien leuk en verstandig om het gewoon een keer te proberen. Op camping de achterste hoef kan dit, ook is er een mogelijkheid om spullen te huren waarin je kan kamperen zodat je dit niet meteen hoeft aan te schaffen.