Het verschil tussen een eau de toilette en parfum. Waar zit hem dat in?

Veel mensen weten het verschil eau de toilette en parfum niet te herkennen. Om het nog moeilijker te maken zijn is er ook nog eau de parfum, en eau de cologne. Maar een geur is toch gewoon een geur? Nee, zeker niet! Het verschil eau de parfum en eau de toilette zit hem in de geursterkte. Hier leggen we je de verschillen uit!

Verschillende soorten geuren

Elke geur bestaat uit een mengsel van water, alcohol en oplosmiddelen, ook wel geurstoffen genoemd. Hoe deze gemixt zijn en in welke verhoudingen zorgt ervoor welke titel er aan de geur gegeven wordt. Het verschil is dus eigenlijk heel simpel. De ene geur heeft een hogere concentratie van alcohol en water. Als de geur gesprayd wordt, verdampt het mengsel van alcohol en water en blijven alleen de geurstoffen achter op de huid. De verhoudingen tussen het water, alcohol en geurstoffen kunnen per merk verschillen. Daarom kan het zijn dat er duidelijk verschil eau de toilette en parfum van verschillende merken te ruiken is. 

Verschil eau de parfum en eau de toilette

Eau de toilette is een waterig, frisse formule die tussen de 5% en 15% geurstoffen bevat. De geur is meestal wat frisser dan een eau de parfum en ruik je na een paar uur niet heel aanwezig meer op de huid. Een eau de parfum bevat daarentegen een hogere concentratie geurstoffen. Vaak zit dit rond de 15% en 20%. Door deze samenstelling ruik je de geur een stuk intenser en blijf je de geur ook veel langer op de huid ruiken. Eau de parfum is dan ook de meest verkochte soort geur. 

Verschil eau de toilette en parfum

Een verschil eau de toilette en parfum is bijvoorbeeld dat de eau de toilette frisser is en na een paar uur alweer vervlogen is. Deze kun je halverwege de dag weer opnieuw sprayen om hem op te frissen. Daar tegenover staat de parfum. Parfum heeft de hoogste concentratie geurstoffen, tussen de 20% en 40%. En paar druppels van de parfum is meer dan genoeg om de hele dag, dan wel niet langer, heerlijk te ruiken. Het zijn vaak warme volle geuren. Parfum gaat qua geur dus het langste mee en is het zuinigste in gebruik. Daarom is het prijsverschil eau de toilette en parfum ook zo groot.