Help! Vakantie voorbij weer aan het werk

Na een heerlijke vakantie komt altijd het onvermijdelijke moment dat je weer aan het werk moet. Wat heb je kunnen doen om zo rustig mogelijk op te kunnen starten na jouw welverdiende vakantie? Na je vakantie heb je altijd een aanloopje nodig voordat je er weer helemaal in zit en je draai weer hebt gevonden. In deze blog wat tips om het terug komen wat aangenamer en makkelijker te maken. 

Wat kan je voordat je op vakantie gaat doen om je terugkomst zo makkelijk mogelijk te maken?

Je zou kunnen proberen om met je leidinggevende en collega’s af kunnen spreken dat je de eerste twee dagen kunt thuiswerken. Op die manier kan je alle gemiste e-mails rustig doornemen en een prioriteitenlijst voor jezelf maken.  

Voordat je weggaat heb je namelijk je out of office aangezet. Als je deze twee dagen langer aan laat staan, heb je alle tijd om deze gemiste e-mails weer even rustig terug te lezen.

Creëer ruimte om op te starten.

Als je ruimte creëert voor jezelf om op te starten tijdens jouw eerste werkdag, kun je langzaam weer in het dagelijkse stramien komen. Je out of office twee dagen langer aan laten staan is daar een hulpmiddel bij. De hele wereld denkt dat je nog niet aan het werk bent zodat je jezelf weer helemaal in kan lezen.

Voordat je met vakantie ging waren er vast wel taken en lopende zaken die je hebt gedelegeerd naar je collega’s toe. In die twee dagen kan je bij je collega’s het gedelegeerde werk weer ophalen en jezelf weer inlezen in de nieuwe lopende zaken. 

De informatie die je van je collega’s krijgt gaan je helpen je prioriteitenlijst zo goed als mogelijk in te vullen. En je dagelijks werk zo snel mogelijk weer op te pakken. 

Plan geen meetings.

Als je heel snel van je vakantiegevoel af wil dan lukt dat door meteen een lange meeting bij te gaan wonnen. Niets is erger dan dat. Het beste is de eerste dagen helemaal geen meetings in je agenda te plannen. 

Informatie die je nodig hebt bij terugkomst kan je het best een op een ophalen. Op die manier kan je ook vaker over je heerlijke vakantie vertellen zodat je dat gevoel nog even bij je kan houden. 

Hoe kom je door de wervelstorm in je mailbox heen?

De eerste dagen nadat je terugkomt zal je eraan moeten geloven de mailbox door te gaan spitten. Je hebt vele mailtjes gemist en hebt eigenlijk geen idee waar te beginnen. Het kost even werk, maar je komt er doorheen. Om je mailbox zo snel mogelijk leeg te krijgen is er een stelregel die heet OHIO. Wat staat voor Only Handle It Once. Iedere mail die je opent behandel je maar een keer. 

Als je door je mailbox heen gaat heb je de keuze tussen de volgende opties. Je gooit weg, je archiveert, je delegeert of je plant het in. Hopelijk lukt het je met deze tips na een volgende vakantie rustig op te starten zonder het vakantiegevoel snel te verliezen.