De beste tips voor het gebruik van je koelkast

In de tijd dat er nog geen koelkasten bestonden, hield je de levensmiddelen koel in de kelder of buiten op het balkon of in de schuur. Tegenwoordig maken we allemaal gebruik van een koelkast.

Zorg voor de juiste temperatuur 

Om bacteriën en schimmels te remmen kun je de koelkast het beste op een temperatuur van ongeveer vier graden zetten. Veel modellen werken met een draaiknop waar je kan kiezen voor de standen een tot en met vijf. Kijk in je gebruiksaanwijzing op welke stand hij moet staan.

De temperatuur kun je ook nakijken door een glas water te vullen en in de koelkast te zetten. Na een paar uur kun je door middel van een speciale thermometer de temperatuur aflezen.

Temperatuur niet overal gelijk

De temperatuur is door de luchtcirculatie niet overal gelijk. Beneden en achterin in de koelkast is de temperatuur het koudst. Producten in het rekje van de deur moeten tegen temperatuurverschillen kunnen. Omdat je deur open en dicht gaat, wisselt het hier van temperatuur.

Je koelkast indelen

Zuivel zoals melk en yoghurt kun je het best bewaren op een constante koele plaats. Achterin de koelkast is dus een prima plek hiervoor. Let erop dat je het niet tegen de achterwand van je koelkast zet. Het kan gebeuren dat het dan bevriest. Houdt altijd een kleine ruimte vrij.

In iedere koelkast vind je een groente en fruit lade. Zoals de naam al aangeeft, is deze bestemd voor groente en fruit. Dit heeft te maken met de vochtcirculatie.

Sommige groente en fruitsoorten kun je beter buiten je koelkast bewaren. Leg paprika, tomaten en komkommers op een schaal apart van je fruit buiten de koelkast. Bananen worden zwart als je ze te koel bewaard, deze leg je beter op de fruitschaal. Net als citrusvruchten, meloen en avocado’s.

Vlees en vis dat rauw is moet zo koel mogelijk bewaard blijven om de houdbaarheid te waarborgen. De onderste plank is een prima plaats hiervoor. Kliekjes die al bereidt zijn hoeven niet zo erg koud te liggen en leg je daarom in het midden van je koelkast.

Voor broodbeleg, kaas en boter is de bovenste plank een geschikte plek. Kaas droogt snel uit als je het te koud bewaard en bovenin je koelkast is de temperatuur iets hoger dan beneden.

Koelkast schoon houden

Haal iedere week, voordat je de koelkast vult na het boodschappen doen, een doekje over de planken van je koelkast. Mocht er wat zijn gaan lekken dan voorkom je dat hierdoor bacteriën in je koelkast groeien.

Het is verstandig om een keer in de drie maanden je koelkast goed schoon te maken. Schakel je koelkast uit en gebruik eventueel een koelbox voor je bederfelijke etenswaren. Haal alle planken en de groente en fruit lade uit je koelkast en was deze af met een warm sopje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kloven op je hand? Tips en behandelingen

Kloven op je hand? Het hoeft maar 1 nachtje te vriezen en je voelt het al aan je handen. Kleine wondjes op je handen, kloven dus. Best pijnlijk ook, je handen kunnen wel wat warmte en liefde gebruiken. Wij schrijven wat tips en behandelingen voor je op. Ontstaan van kloven Kloven zijn kleine scheurtjes in […]

Verder lezen

Wat kun je in januari en februari in de tuin doen?

Je tuin ligt vol met blaadjes, je bomen hebben uitschieters. Kortom, je ergert je aan de tuin, maar het is pas het begin van het jaar dus wat kun je er aan doen? Juist nu kun je de tuin aanpakken! Januari en februari zijn de maanden om je tuin klaar te maken voor de kou […]

Verder lezen

Afvaltips voor het nieuwe jaar die niets kosten

Wanneer je zover bent dat je wat wilt afvallen heb je geen zin om dan veel geld er aan uit te geven. Je kunt genoeg maaltijdvervangers en afslank producten kopen. Afvallen hoeft niet veel te kosten. Als je slim inkoopt en de juiste keuzes wat betreft voeding neemt kan het goedkoop.  Hoe kan je goed […]

Verder lezen