Een blaasontsteking is erg vervelend, je hebt zeer regelmatig aandrang om te plassen en het geeft een branderig gevoel. Heeft de urinetest bij de huisarts uitgewezen dat je een blaasontsteking hebt, dan krijg je een antibioticakuur. Met een antibioticakuur ben je er snel vanaf maar is het wel veilig en gezond? Er zijn ook natuurlijke oplossingen die zeker de moeite waard zijn om te proberen.
Symptomen blaasontsteking
Moet je vaak plassen en geeft dit een branderig gevoel of heb je regelmatig het idee dat je moet plassen terwijl er maar een paar druppels komen? Dan heb je een grote kans dat je een blaasontsteking hebt. Het is verstandig de kleur en geur van je urine te controleren. Bij een blaasontsteking ziet het er troebel uit en ruikt het sterk. Heb je daarbij het gevoel dat je ziek bent, heb je licht koorts en pijn in je onderbuik dan kun je beter je urine bij de huisarts na laten kijken.
Antibioticakuur of een natuurlijke oplossing
Een blaasontsteking negeren is geen goede optie. Heb je een milde blaasontsteking dan kan het verstandig zijn dit met natuurlijke middelen proberen te verhelpen. Ga niet te lang zelf dokteren. Een hardnekkige ontsteking kan een nierbekkenontsteking tot gevolg hebben. Dit is een ontsteking waar je nog lang last van kan hebben.
Heb je regelmatig een blaasontsteking, dan is het niet altijd verstandig een antibioticakuur te nemen. Je kunt hier immuun voor worden. Een antibioticakuur haalt ook uit je darmen de goede bacteriën weg. Je darmflora raakt hierdoor uit balans wat weer nadelige gevolgen heeft voor je lichaam.
Hoe voorkom en verhelp je een blaasontsteking op natuurlijke manier
Het is belangrijk voldoende water te drinken gedurende de gehele dag. Je moet hierdoor regelmatig plassen. Zorg dat je goed uit plast zodat je blaas leeg is. Bacteriën krijgen op deze manier minder kans. Je kunt ook kruidenthee drinken. Kamillethee werkt verzachtend en brandnetelthee drijft vocht af waardoor je vaker moet plassen.
Cranberry sap is een uitstekend middel bij blaasontsteking. Cranberry’s verhogen je hippuurzuur in je urine waardoor bacteriën geen kans hebben. Het voorkomt dat bacteriën aan je blaaswand hechten. Je plast de bacteriën uit. Let er wel goed op dat de cranberry sap uit de supermarkt vaak flink gezoet is door suikers. En suikers zijn juist niet goed bij een blaasontsteking. Koop cranberry sap van een natuurlijk merk zonder zoetstoffen. Er is ook cranberry in capsules te koop.
Heb je regelmatig last van blaasontstekingen dan kun je dagelijks extra vitamine C tabletten slikken. Vitamine C helpt je bij het zuur houden van je urine. De bacteriën waardoor je blaasontsteking krijgt, houden hier niet van. Ze krijgen zo minder kans om te groeien.
Eet regelmatig uien en knoflook. Deze twee producten hebben een antibacteriële werking. Het eten van uien en knoflook helpt je lichaam bij het bestrijden van bacteriën.
Bleekselderij, peterselie en venkel drijven net als brandnetel vocht af. Tijdens het plassen gaan de bacteriën mee en zo voorkom je dat ze zich vasthechten aan je blaaswand.