Waarom sporten tijdens je zwangerschap zo goed is

Veel vrouwen zijn terughoudend als het aankomt op sporten tijdens de zwangerschap, omdat ze bang zijn hun ongeboren kindje kwaad te doen. Bewegen en sporten tijdens de zwangerschap brengt echter veel voordelen met zich mee en is goed voor de gezondheid van moeder en (ongeboren) kind. In dit blog wordt meer informatie gegeven over de voordelen van sporten tijdens de zwangerschap. 

Welke sporten zijn goed?

Zwemmen, fietsen en fitness zijn sporten die allemaal heel geschikt zijn tijdens de zwangerschap. Het voordeel aan deze sporten is dat ze beoefend kunnen worden tot het einde van de zwangerschap. Daarnaast hebben deze sporten weinig negatieve invloed op het ongeboren kindje en hoeven zwangere vrouwen daarmee ook niet bang te zijn. Het wordt aangeraden aan zwangere vrouwen om minimaal een half uur per dag te bewegen. Op de website van https://fitzwanger-online.nl/ worden verschillende programma’s aangeboden die perfect zijn voor zwangere vrouwen. 

Opbouwen van spiermassa

Het opbouwen van spiermassa tijdens de zwangerschap draagt niet alleen bij aan een goede gezondheid, maar verhoogt ook de kracht van de vrouw na de geboorte. Dit is een goede investering aangezien het verzorgen van een kindje gepaard gaat met het een en andere aan tillen. 

Minder complicaties tijdens de zwangerschap

Een groot voordeel aan sporten tijdens de zwangerschap is dat het de kans op complicaties aanzienlijk kan verminderen. Zo zal de kans op zwangerschapsdiabetes en pre-eclampsie verminderen. In onderzoek is namelijk aangetoond dat er een verband is tussen sporten en een verminderde kans op deze ziektebeelden. 

Beter in je vel

Door voldoende te sporten en bewegen tijdens de zwangerschap zitten vrouwen beter in hun vel. Sporten kan namelijk goed helpen om de stemming positief te beïnvloeden en stress te verminderen. Dit is van belang omdat het daarmee de kans op depressieve gevoelens verminderd en bijdraagt aan een betere geestelijke gezondheid.

Beter slapen

Het sporten kan ook bijdragen aan betere slaap tijdens de zwangerschap. Vooral lichte cardio-oefeningen en yoga dragen bij aan een betere slaap. Deze activiteiten werken namelijk ontspannend. Dit is goed voor de geest en brengt als groot voordeel met zich mee dat vrouwen ook overdag meer energie hebben. 

Sneller herstel na de zwangerschap

Voldoende lichaamsbeweging en daarmee het opbouwen van een goede conditie is ook een goede investering voor na de bevalling. Vrouwen die in een goede conditie verkeren herstellen sneller na de zwangerschap en voelen zich eerder weer de oude.

Al met al zijn er veel voordelen aan het sporten tijdens de zwangerschap. Zowel het opbouwen van een goede conditie als het opbouwen van spiermassa hebben een positief effect op de gezondheid van de zwangere vrouw. Ze verlagen namelijk de kans op complicaties tijdens de zwangerschap, dragen bij aan een beter herstel en zorgen voor een betere nachtrust. Niet alleen lichamelijk zijn veel voordelen te noemen van sporten tijdens de zwangerschap, maar ook mentaal heeft het positieve effecten. Op de website van https://fitzwanger-online.nl/ worden verschillende programma’s aangeboden die sporten tijdens de zwangerschap aanbieden.