Waarom is de keuze van je zonnebril zo belangrijk?

Dat de UV-straling van de zon erg schadelijk kan zijn voor je huid, dat weten we. Daarom gebruiken we ook een zonnebrand en bescherming als we de zon in gaan. Wat we hierbij helaas vaak vergeten is hoe schadelijk UV straling kan zijn voor je ogen. Het is ook een fenomeen dat nog weinig bekend is. Een van de oorzaken is ook dat je dit niet direct merkt. Op de langere termijn kan de UV straling echter zeer schadelijk zijn voor je ogen. Een goede zonnebril is dus zeker belangrijk!

Product image

Wat doet de UV straling met je ogen?

De UV straling verhoogt onder andere het risico op staar. Ook i uit onderzoek gebleken dat het maculadegeneratie (LMD) kan veroorzaken. Deze netvliesaandoening is in Nederland de grootste oorzaak op het gebied van blijvende achteruitgang van het zicht.
Bij oogziektes treedt het effect pas op na opeenstapeling van schade over een langere periode. Het is dus verstandig e ogen te beschermen, elke keer als je de zon in gaat.

Product image

Heb ik dan een dure zonnebril nodig?

Een goede zonnebril hoeft niet altijd duur te zijn. Hans Anders heeft al hele mooie modellen voor 24 euro die je ogen prima beschermen. Het oogfonds adviseert bij het kopen van een zonnebril op een paar punten te letten:

 • 100% UV bescherming
  Kies voor een zonnebril die voor 100% bescherming geeft tegen UV stralen. Meestal word dit op de verpakking of sticker aangeduid. Er staat dan 100% UV of UV400.
 • Glazen en montuur moeten goed passen
  Kies voor een montuur dat past. Zorg dat de de UV straling niet alsnog via een boven-, onder- of zijkant je ogen kunnen bereiken.
 • Kies voor de juiste CE-markering.
  Elke bril heeft een CE-markering gevolgd door een cijfer tussen de 0 en 4. Dit getal geeft je kleurintensiteit aan van de glazen en geven je hierin dus advies welke bescherming ze bied tegen verblinding. Bescherming 0 wil zeggen dat het licht absorptie 20% word en 4 betekend 92 tot 97%. Het Oogfonds adviseert voor minimaal 75% absorptie te gaan dus kun je het beste kiezen voor een bril van CE 3. De kleur van de glazen heeft geen effect op de UV bescherming.
 • Indien je wilt kun je ook nog kiezen voor een bril met gepolariseerde glazen. Deze houden hinderlijke schitteringen tegen.
Hans Anders geeft nu 20% korting om de Zonnebrillen.

Hans Anders geeft nu 20% korting om de Zonnebrillen.
Bekijk de website hier

One thought on “Waarom is de keuze van je zonnebril zo belangrijk?”

 1. Een goede zonnebril is inderdaad een must. Naast dat zonlicht slecht is voor je ogen, kan de zon ook verblinden in bijvoorbeeld het verkeer. Ik heb er altijd een in mijn auto liggen. Ook heb ik er een op sterkte laten maken door mijn opticien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Goedkoper je huis verwarmen met electrische verwarming

Electrische verwarmen is helemaal in, op die manier kun je heel makkelijk besparen gas. De gasprijzen zijn erg hoog en daardoor zou je bijna in de kou gaan zitten. Dat is helemaal niet nodig, met een electrische kachel kun je heel makkelijk je huis lekker warm maken zonder te veel te betalen. Er zijn meerdere […]

Verder lezen

Bespaar gas door slim gebruik te maken van je boiler

We zijn er allemaal mee bezig; Besparen. Alles wordt duurder en er lijkt maar geen einde te komen aan de inflatie. Er gebeurt op het moment van schrijven van alles met de gasprijzen, energieprijzen en ook de benzineprijzen stijgen de pan uit. Iedereen is daarom bezig met besparen. Hoe ga ik elke maand een beetje […]

Verder lezen

Tips voor de aanschaf van een nieuw bed

Ben jij toe aan een nieuw bed en ga je een bed kopen? Dan is het verstandig om je goed te oriënteren. Niet alleen het bed zelf maar vooral ook het matras moeten allebei een lange tijd mee. Het zijn immers producten die niet echt heel goedkoop zijn. Nog belangrijker is dat het bed goed […]

Verder lezen