Ventilator, aircooler of airco?

De zomers in Nederland worden steeds warmer. Het is dan ook zeker geen overbodige luxe om een koelsysteem aan te schaffen. Maar welk koelsysteem is nu het beste? Moet je kiezen voor een ventilator, aircooler of airco?

De verschillen

De ventilator

Anders dan een aircooler of airco verkoelt een ventilator de ruimte niet. Een ventilator verplaatst slechts de lucht. Als gevolg hiervan ontstaat er wind. Dit heeft een verkoelend effect. Er zijn drie modellen ventilatoren: tafelventilatoren, staande ventilatoren en vloerventilatoren.

Ventilator bestellen – Morgen in huis bij Bol.com!

Aircooler

Een aircooler verplaatst warme lucht langs een koelelement voordat de lucht in de ruimte wordt geblazen. De cooler maakt gebruik van koud water om de lucht te koelen. Een aircooler zorgt dus voor een koude luchtstroom in de ruimte.

Bestel vandaag, morgen in huis!

Airconditioner

Een airco verplaatst de warme lucht die zich in een ruimte bevindt naar buiten door middel van een afvoerslang of buitenunit. Een airco dient dus altijd in de buurt van een raam te worden geplaatst.

Morgen al genieten van je airco!

Waarom je een aircooler moet kopen in plaats van een ventilator

Elk koelsysteem heeft natuurlijk zijn eigen voordelen en nadelen.  Een aircooler heeft een flink aantal voordelen ten opzichte van een ventilator. Zoals hierboven al staat koelt een aircooler de lucht ook echt, terwijl een ventilator de lucht slechts verplaatst. Omdat een aircooler water gebruikt om de lucht te koelen zal deze de ruimte ook bevochtigen. Hierdoor krijg je dus geen last van droge lucht. Verder zijn aircoolers vaak luxer uitgerust dan ventilatoren. Ze hebben bijvoorbeeld meer mogelijkheden met betrekking tot snelheid en swing. Met swing wordt verwezen naar de optie waarbij een ventilator vaak slechts van links naar rechts kan bewegen, terwijl een aircooler de koude luchtstroom van links naar rechts én van boven naar beneden kan verplaatsen. Ook komen aircoolers met een timer, nachtmodus en afstandsbediening. Ventilatoren hebben dit extra comfort niet. Afhankelijk van persoonlijke voorkeur is het ook mogelijk om een lekker geurtje toe te voegen aan de gekoelde lucht bij de aircooler. Het grootste voordeel van een aircooler is dat deze veel meer koelt dan een ventilator.

De voordelen van een aircooler ten opzichte van een airconditioning

Net als een ventilator zorgt ook een airconditioner voor een droge lucht. Dit kan erg vervelend zijn en leiden tot verkoudheidsklachten. Een aircooler zorgt juist voor een vochtige koele luchtstroom. Wanneer je een aircooler koopt zal je dus geen last hebben van droge lucht. Een ander voordeel van een aircooler is dat deze, in tegenstelling tot een airconditioner, erg mobiel is doorat deze geen afvoerslang heeft die uit het raam moet. Ook heeft een aircooler geen vochtafvoer nodig. Daarnaast is een aircooler ook veel mobieler dan een airconditioner doordat een aircooler gewoon een stuk minder zwaar is. Hij is gemakkelijk te verplaatsen tussen verschillende ruimten. Een aircooler maakt vaak ook veel minder lawaai dan een airconditioner. De manier waarop een aircooler werkt zorgt ervoor dat deze veel zuiniger omgaat met energie. Hierdoor heb je dus geen ongewenst hoge energierekeningen. Airco’s hebben een veel minder zuinig energielabel waardoor deze jouw energierekening wel degelijk verhogen, al helemaal wanneer je deze bijvoorbeeld de hele dag of nacht aan laat staan.