Vakantie in Andalusië

Wanneer je van plan bent om richting Spanje te gaan, dan wil je er toch ook wel lekker weer bij hebben. Dan is Andalusië wellicht een mooie regio om naartoe te gaan. Het is tenslotte de meest zonnige en warmste regio van Spanje. Vakantie Andalusië betekent prachtige steden en schitterende gebergten en is ideaal om een rondreis te maken. Vakantie Andalusië betekent ook dat je binnen 3 uur tijd kan veranderen van strand, naar skiën en dat betekent dat Andalusië veel heeft te bieden.

Beste reistijd

Om dit alles mee te maken, vraag jij je natuurlijk af wat de beste tijd is om naar Andalusië te gaan. Het is natuurlijk afhankelijk voor welk doel je naar Andalusië wil gaan, maar in principe kun je het gehele jaar door naar Andalusië. De wintersporter kan in de winterperiode prima zijn hart ophalen en is redelijk geschikt om van de cultuur te genieten.

Als je van plan bent om een beetje rond te gaan reizen en stedentrips wil gaan maken, dan zou je dat het beste in het voor- of naseizoen kunnen doen. Midden in de zomer zal het daar te warm voor zijn en dan kan je dat beter in de maanden april, mei, september en oktober doen. Juni is zo’n twijfel maand, want de ene keer is het goed te doen en de andere keer is het echt enorm warm. Landinwaarts zullen de temperaturen rond die tijd al aardig omhooggaan en het kan dan al richting de 40 graden worden. De maanden juli en augustus zijn de warmste maanden in Andalusië. Om het dan lekker vol te kunnen houden, kan je het beste richting kust gaan en lekker op het strand of aan een zwembad gaan liggen.

Het klimaat

In de regio van Andalusië, kunnen we spreken van een mediterraans klimaat. Dat betekent dat de winters lekker zacht zijn, maar prima te doen en dat het in de zomer erg warm en droog is. De gemiddelde temperatuur is zo’n 20 graden en in een jaar tijd valt er gemiddeld 201 mm regen. Het is er ongeveer 249 dagen in het jaar droog en de luchtvochtigheid heeft een gemiddelde van 57%. Als we wat specifieker ingaan op de toeristische maanden en dan spreken wij in dit geval over de maande juni tot en met september, dan lopen de temperaturen overdag op van 33 graden in juni naar 37 graden in juli en augustus en 31 graden in september. In de nacht zal het dan ongeveer 18 graden in juni zijn, 22 a 23 graden in juli en augustus en 19 graden in september.

Regen

Wat regen betreft hoef jij je in deze maanden niet echt zorgen te maken. In juni valt er hooguit 3 mm, in juli blijft het lekker droog, in augustus kan er 2 mm regen vallen en in september kan er 11 mm regen vallen.

Aantal zonuren

Als we hier ook de maanden juli tot en met september even onder de loep nemen, dan heb je in juni kans op 11 zonuren per dag, in juli is dat ongeveer 10 zonuren per dag, in augustus zal dat eveneens 10 uur per dag zijn en dat geld ook voor september.

Waarheen op vakantie in Andalusie

We hebben het net gehad over de gehele regio van Andalusië, maar aangezien Andalusië ongeveer twee keer zo groot is als Nederland, hebben we het nog even per toeristische plaats voor je op een rijtje gezet, want daar zit best wel wat verschil in. In de badplaats Torremolinos is het in juni minimaal 17 en maximaal 26 graden, waarbij de minimumtemperatuur de temperatuur voor de nacht is. Er is 11 uur zon per dag en je hebt kans op 3 dagen neerslag in deze maand. In juli is d de temperatuur minimaal 20 graden en maximaal 30 graden. Je hebt kans op één dag neerslag en je hebt 11 zonuren per dag. In augustus is de temperatuur minimaal 21 graden en maximaal 31 graden, met 10 zonuren en kans op 1 dag met neerslag. In september zijn de temperaturen van 17 tot 27 graden, met 8 zonuren per dag en kans op 3 regenachtige dagen.

Granada ligt een flink stuk landinwaarts en daar is het klimaat duidelijk anders. In juni zijn de temperaturen daar zo’n 13 graden in de nacht en 29 graden overdag. Er zijn 11 zonuren per dag en je hebt kans op twee regenachtige dagen. In de maand juli is de temperatuur tussen de 16 en 34 graden met 12 zonuren per dagen vrijwel geen kans op regen. Augustus heeft een temperatuur van 16 tot 33 graden en heeft 11 uur zon per dag. Er is een kans op regen, maar dat is nihil. In september kan je een temperatuur verwachten van 16 tot 33 graden met 8 uur zon en 2 dagen kans op neerslag.

Als laatste hebben we gekozen voor het puntje van Andalusië, de plaats Gibraltar. Daar is de temperatuur in juni tussen de 17 en 25 graden, met 10 uur zon per dag. Je hebt dan zo’n drie dagen kans op een klein beetje neerslag. In juli is de temperatuur tussen de 19 en 27 graden en is er 11 uur zon. Er is rond die tijd zo goed als geen kans op neerslag. Augustus heeft een temperatuur van 20 tot 28 graden, heeft 10 uur zon en een erg kleine kans op regen. In september is de temperatuur tussen de 19 en 26 graden. Je hebt dan ongeveer 8 uur zon en met gemiddeld 4 dagen, een redelijke kans op neerslag.