Rijden met slecht zicht en in het donker

In het donker rijden is soms niet te voorkomen. Het nadeel van rijden in het donker is dat je zicht daardoor wat minder goed is. Je zicht veld wordt kleiner omdat je pupillen groter worden in het donker. Met deze tips kun je toch nog rijden wanneer het donker is. 

Schone ramen

Je zicht is in het donker een stukje slechter. Daarom kunnen vieze autoramen het nog gevaarlijker maken. Je ramen schoonhouden, ook je zijramen en je zijspiegels zijn van essentieel belang. Wanneer je ramen goe schoon zijn heb je minder kans op weerspiegeling of condensvorming

Laat je ogen testen

Je zicht kan verslechteren in het donker omdat je pupillen dan groter worden. Daarom is het belangrijk om wanneer je twijfelt, je ogen even te laten testen. Zo weet je zeker dat je geen bril nodig hebt, of misschien juist wel. Wist je dat er zelfs een speciale bril met gele glazen bestaat om je te helpen zien in het donker? 

Je lampen

Controleer regelmatig of de lampen van je auto nog goed werken. Het kan gebeuren dat er eentje kapotgaat, of dat je lampen dof worden. Hierdoor wordt het moeilijker om te zien in het donker. Wanneer er een probleem is dan kun je hier op tijd op inspelen. 

<script type="text/javascript">var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1631552644707", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000016725357","familyId":"","siteId":"1172647","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Orange85%20Nachtbril%20Auto%20-%20Dames%20-%20Heren%20-%20Pilo...","linkSubId":""};</script><script type="text/javascript" src="https://partner.bol.com/promotion/static/js/partnerProductlinkV2.js" id="bol_1631552644707"></script>

Moe zijn

Moe zijn en rijden kan erg gevaarlijk zijn, net zoals rijden onder invloed van drugs of alcohol. Als je moe bent is je reactievermogen langzamer. Als je moe bent en toch moet rijden, probeer er dan voor te zorgen dat er iemand naast je in de auto zit. 

Andere weggebruikers

Als je het lastig vindt om in het donker te rijden en er is geen verlichting, dan kun je op de lichten van je voorganger letten. Hou gepaste afstand want in het donker kun je je nog wel eens vergissing qua ruimtelijk inzicht. 

Reflectie tip

Je kunt goed vooruitkijken en letten op de witte strepen op de weg. Zo kun je een beetje een idee krijgen hoe de weg loopt. Ook staan bij bijna alle wegen kleine reflectorpaaltjes langs de weg. Deze zijn vaak wit van kleur en hebben een rode of een wit reflectorlampje. Door op deze paaltjes te letten krijg je nog een goede indicatie hoe de wegen lopen en of er een bocht aankomt. 

Pas je rijstijl aan

Dit geldt niet alleen voor wanneer het donker is maar bijvoorbeeld ook wanneer het heel hard regent of sneeuwt. Probeer je aan de maximale snelheid te houden, maar wanneer dit door slecht zich niet mogelijk is, pas je rijstijl dan aan. Ga geen onnodige risico’s nemen in het verkeer. Dit is niet verstandig voor jezelf of je medeweggebruikers. Hou voldoende afstand en let op je snelheid. Hierdoor kun je ook sneller anticiperen mocht er wel iets gebeuren onderweg. 

.

.