Vroeger waren er twee kanalen waar je radio op kon luisteren: AM en FM, oftewel korte- en langegolfradio. Tegenwoordig zijn er een heleboel manieren om je favoriete radioprogramma’s te ontvangen. Een groot deel van deze kanalen zijn online te vinden. Dit werkt per radio of radioprogramma een beetje anders, dus een korte handleiding voor radio via internet kan zeker van pas komen.
Radio via internet luisteren met een app
De meeste bekendere radiozenders hebben tegenwoordig een app om ze te kunnen beluisteren. Dit zijn bovenal de radiozenders ook die de belangrijke FM-frequenties hebben. De radio van de Nederlandse publieke omroep behoort hier met zekerheid tot. Apps kun je downloaden op je smartphone of tablet. Dit gaat via een appstore, en afhankelijk van je toestel of merk zal deze appstore anders heten. Bij Apple-apparaten is het zo dat er een voorgeïnstalleerde Muziek-app is, waarin veel radiozenders al te vinden zijn. Radio-apps zijn meestal erg makkelijk in gebruik.
Speciale internetradiostations
Radio via FM-band wordt steeds minder populair. Er zijn weinig frequenties verkrijgbaar, dus kiezen nieuwe stations er af en toe voor om exclusief hun radio via internet uit te zenden. Zulke stations richten zich meestal op een specifiekere doelgroep. Ze zijn wat minder makkelijk te vinden, maar de meesten hebben in ieder geval een website en sommigen ook een app. Doordat ze een kleiner publiek aanspreken moeten ze wel precies in jouw straatje vallen!
Podcast als de nieuwe radiovorm
Een populairder alternatief op radio via internet zijn podcasts. Veel radiostations bieden hun bekendste praatprogramma’s tegenwoordig ook in podcastvorm aan. Podcasts verschillen in principe weinig van radio, alleen zijn ze exclusief online beschikbaar en kan men op ieder moment beginnen met luisteren, zoals Netflix ook werkt. Dit kan zowel een voordeel als een nadeel zijn. Soms wil men natuurlijk niet kiezen, maar gewoon de radio aanzetten. Er zijn veel websites en apps beschikbaar voor podcasts.
Andere muziek-on-demand-diensten als de toekomst van radio
Het is te voorzien dat radio in haar traditionele vorm niet eeuwig zal blijven. Muziek- en audiostreamingdiensten doen wel hun best om het gat te vullen wat radio uiteindelijk zal achterlaten. Bij veel streamingservices zit tegenwoordig ook een radio-knop ingebouwd. Deze vind je in de app voornamelijk op de pagina’s van muzikanten, artiesten of muziekgenres. Als je hierop drukt, zal de app een persoonlijke radiozender voor jou maken op basis van jouw eigen voorkeuren.