Kies de beste hardloopschoenen voor jou

Wanneer je gaat hardlopen vang je bij elke landing wel drie keer je eigen lichaamsgewicht op. Het is daarom belangrijk om goede hardloopschoenen aan te schaffen zo dat je blessure vrij kunt gaan lopen. Ook is het verstandig om te kijken naar je wensen.  

Welke schoen past bij mij? 

Wanneer je een goede hardloopschoen wilt aanschaffen kijk dan naar de 4 elementen: schokdemping, de pasvorm, de afwikkeling en de stevigheid. Geen enkele voet is hetzelfde en het is daarom belangrijk te kijken welke schoen het beste bij jou past. Hou rekening met de manier van lopen en met de stand die jouw voeten hebben. 

De neutrale loper 

Wanneer je een neutrale loper bent, land je meestal op de buitenkant van de hiel. Wanneer je neutrale voeten hebt kun je uit een zeer breed assortiment hardloopschoenen kiezen. Wel is het aan te raden een flexibele schoen aan te schaffen. Kies liever geen stabiele schoen met veel bewegingscontrole. 

Een hoge wreef 

Bij een hoge wreef rolt de voet in de meeste gevallen naar buiten bij het rennen. Wanneer je een hoge wreef hebt is het verstandig een model aan te schaffen dat de schokken absorbeert. Dit omdat de schoen dan voorkomt dat de voet naar buiten rolt tijdens het rennen. 

Een platte voet 

Wanneer je platte voeten hebt is de voet helemaal vlak. De platte voet zal meestal naar binnen rollen tijdens het rennen. Wanneer je op zoek gaat naar een geschikte schoen voor platte voeten, kijk dan naar een hardloopschoen die veel stabiliteit en bewegingscontrole aanbieden. Ook is er een mogelijkheid om speciale inzetstukken aan te schaffen voor de in de schoen. 

Welke maat moet ik nemen? 

Wist je dat je voet uitzet tijdens het lopen? Dit komt door de verhoogde doorbloeding in je voet. Hierdoor heb je meer ruimte nodig voor een comfortabele looppas. Er wordt ook altijd aangeraden om hardloopschoenen een halve tot een maat groter te kopen. Toch bestaan er tegenwoordig hardloopschoenen die moderne technologieën bevatten waardoor je schoenen ook op maat kan kopen. 

Wanneer zijn je hardloopschoenen aan vervanging toe? 

Het is onverstandig door te lopen op hardloopschoenen die versleten zijn. De kans op blessures zijn dan ook een stuk groter. Hoe snel je schoenen zouden gaan slijten verschilt. Ook hangt het een beetje af van hoe vaak je de schoenen gebruikt. Wanneer je wilt weten of je schoenen aan vervanging toe zijn, kijk dan naar de bal van de voorvoet en de hak. Als deze twee versleten zijn, ben je zeker toe aan een nieuw paar. Wanneer er rimpels zijn te zien op de tussenzool betekent dat, dat de demping achteruit gegaan is. Wist je trouwens dat er een regel is? Deze zegt dat je hardloopschoenen na 1000 km het beste kan vervangen. Dit omdat de schoenen dan 35 % van hun demping kwijt zijn en dit kan de kans op blessures verhogen. Nog een tip: Zet de schoenen na gebruik 48 uur weg, zo kunnen ze hun oorspronkelijke vorm weer aan nemen.