Dit moet je weten over suikervervangers

Als je af wilt vallen, is het eerste waar je aan denkt, geen onnodige suikers meer. Niets mis mee, maar wat moet je dan gebruiken? Je komt dan al snel terecht bij de kunstmatige zoetstoffen, zoals aspartaam en xylitol. De suikervrije producten die je koopt zijn dan ook voorzien van deze smaakmakers en dat moet dan veel gezonder zijn, maar is dat eigenlijk wel zo?

Waarom vinden we suiker lekker?
Dat komt door onze hersenen. Het eten van suikers is voor onze hersenen een soort beloning en dat is ook de reden dat we van nature van zoet houden. Het is een soort oereffect en om dat na te bootsen moet je hetzelfde resultaat bereiken met kunstmatige zoetstoffen. Uit studies blijkt echter dat de beloning met kunstmatige zoetstoffen veel minder beloningseffect geeft.

Hoe gezond zijn deze alternatieven?
Producten die de suikers vervangen, zoals de aspartaam, xylitol of sacharine zijn allemaal bedoeld om de smaak van suiker na te bootsen. De meeste mensen houden nou eenmaal van zoet en ondanks dat we allemaal weten dat er in suiker geen enkele vorm van voedingsstof zit, blijf je er trek in houden. Daarom is er naar een alternatief gezocht en hebben we inmiddels een aantal kunstmatige zoetstoffen die we in onze drankjes en voeding terugvinden en dat is goed, toch?

Er zijn verschillende studies geweest die hebben laten zien dat ons lichaam die alternatieve zoetstoffen, niet als volwaardige suikers herkend en dat daardoor de beloning naar onze hersenen minder is. Dit kan resulteren in het nog meer willen van suikers. Een Frans onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van kunstmatige zoetstoffen zelfs een verhoogde kans hebt op diabetes type 2 heeft. Deze zoetstoffen geven je lichaam ongeveer dezelfde nadelen als de echte suikers.

Het doel van de suikervervangers is dan wel bereikt en de schadelijke bijwerking die suiker op je lichaam heeft, zoals obesitas en diabetes zouden enorm worden verminderd, maar uit onderzoek blijkt echter dat aspartaam en andere kunstmatige zoetstoffen precies hetzelfde doet. De verwerking van de stof is anders dan bij suiker, maar het negatieve effect blijft hetzelfde.

Ook kunstmatig smaakt naar meer
Het blijft natuurlijk vervelend dat je van suikers steeds meer wil eten en we hadden gehoopt dat dit anders zou zijn bij het gebruik van zoetstoffen, maar helaas geeft het lichaam wat dat betreft dezelfde reactie als bij het gebruik van suiker. Het is eigenlijk simpel te omschrijven, van zoet, krijg je meer trek en daardoor wil je meer gaan eten.

Kunstmatige zoetstoffen zijn slecht voor je spieren.
Er zijn onderzoeken geweest, waarbij ratten kunstmatige voedingsstoffen, zoals aspartaam en acesulfaan-K toegediend kregen. Uit dat onderzoek is aangetoond dat het spierweefsel afgebroken wordt, door de manier waarop het lichaam de energie en vetten opneemt. Het blijkt namelijk dat de energie die nodig is om die kunstmatige zoetstoffen te verbranden, uit de spieren werd gehaald. Uit het onderzoek is gebleken dat de ratten een gewichtsprobleem kregen en duidelijk de typisch suiker gerelateerde problemen zichtbaar waren, zoals diabetes en obesitas.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelen van een maaltijd box

Vanaf ongeveer 5 jaar geleden zijn maaltijdboxen in ons land ontzettend populair geworden. In de eerste instantie werden deze boxen samengesteld door Marley Spoon en Hello Fresh. Tegenwoordig zijn er ook een groot aantal supermarkten die deze boxen samenstellen. Je vraagt je misschien af wat de reden is om voor een maaltijd box te kiezen. […]

Verder lezen

Waarom zou je wasverzachter gebruiken?

Er zijn redenen die vrij voor de hand liggend zijn en er zijn redenen die echt overduidelijk zijn. We hebben een aantal redenen voor je op een rijtje gezet, zodat je zelf kan beslissen of je een wasverzachter deel wil laten uitmaken van je was of niet. Maakt je kleding zachter De naam zegt het […]

Verder lezen

Kies de beste hardloopschoenen voor jou

Wanneer je gaat hardlopen vang je bij elke landing wel drie keer je eigen lichaamsgewicht op. Het is daarom belangrijk om goede hardloopschoenen aan te schaffen zo dat je blessure vrij kunt gaan lopen. Ook is het verstandig om te kijken naar je wensen.   Welke schoen past bij mij?  Wanneer je een goede hardloopschoen […]

Verder lezen