Dit moet je weten over suikervervangers

Als je af wilt vallen, is het eerste waar je aan denkt, geen onnodige suikers meer. Niets mis mee, maar wat moet je dan gebruiken? Je komt dan al snel terecht bij de kunstmatige zoetstoffen, zoals aspartaam en xylitol. De suikervrije producten die je koopt zijn dan ook voorzien van deze smaakmakers en dat moet dan veel gezonder zijn, maar is dat eigenlijk wel zo?

Waarom vinden we suiker lekker?
Dat komt door onze hersenen. Het eten van suikers is voor onze hersenen een soort beloning en dat is ook de reden dat we van nature van zoet houden. Het is een soort oereffect en om dat na te bootsen moet je hetzelfde resultaat bereiken met kunstmatige zoetstoffen. Uit studies blijkt echter dat de beloning met kunstmatige zoetstoffen veel minder beloningseffect geeft.

Hoe gezond zijn deze alternatieven?
Producten die de suikers vervangen, zoals de aspartaam, xylitol of sacharine zijn allemaal bedoeld om de smaak van suiker na te bootsen. De meeste mensen houden nou eenmaal van zoet en ondanks dat we allemaal weten dat er in suiker geen enkele vorm van voedingsstof zit, blijf je er trek in houden. Daarom is er naar een alternatief gezocht en hebben we inmiddels een aantal kunstmatige zoetstoffen die we in onze drankjes en voeding terugvinden en dat is goed, toch?

Er zijn verschillende studies geweest die hebben laten zien dat ons lichaam die alternatieve zoetstoffen, niet als volwaardige suikers herkend en dat daardoor de beloning naar onze hersenen minder is. Dit kan resulteren in het nog meer willen van suikers. Een Frans onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van kunstmatige zoetstoffen zelfs een verhoogde kans hebt op diabetes type 2 heeft. Deze zoetstoffen geven je lichaam ongeveer dezelfde nadelen als de echte suikers.

Het doel van de suikervervangers is dan wel bereikt en de schadelijke bijwerking die suiker op je lichaam heeft, zoals obesitas en diabetes zouden enorm worden verminderd, maar uit onderzoek blijkt echter dat aspartaam en andere kunstmatige zoetstoffen precies hetzelfde doet. De verwerking van de stof is anders dan bij suiker, maar het negatieve effect blijft hetzelfde.

Ook kunstmatig smaakt naar meer
Het blijft natuurlijk vervelend dat je van suikers steeds meer wil eten en we hadden gehoopt dat dit anders zou zijn bij het gebruik van zoetstoffen, maar helaas geeft het lichaam wat dat betreft dezelfde reactie als bij het gebruik van suiker. Het is eigenlijk simpel te omschrijven, van zoet, krijg je meer trek en daardoor wil je meer gaan eten.

Kunstmatige zoetstoffen zijn slecht voor je spieren.
Er zijn onderzoeken geweest, waarbij ratten kunstmatige voedingsstoffen, zoals aspartaam en acesulfaan-K toegediend kregen. Uit dat onderzoek is aangetoond dat het spierweefsel afgebroken wordt, door de manier waarop het lichaam de energie en vetten opneemt. Het blijkt namelijk dat de energie die nodig is om die kunstmatige zoetstoffen te verbranden, uit de spieren werd gehaald. Uit het onderzoek is gebleken dat de ratten een gewichtsprobleem kregen en duidelijk de typisch suiker gerelateerde problemen zichtbaar waren, zoals diabetes en obesitas.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kloven op je hand? Tips en behandelingen

Kloven op je hand? Het hoeft maar 1 nachtje te vriezen en je voelt het al aan je handen. Kleine wondjes op je handen, kloven dus. Best pijnlijk ook, je handen kunnen wel wat warmte en liefde gebruiken. Wij schrijven wat tips en behandelingen voor je op. Ontstaan van kloven Kloven zijn kleine scheurtjes in […]

Verder lezen

Een winterdipje bij jouw kind, symptomen en oplossingen

We hebben kortere dagen, het is koud en we hebben minder zonlicht tijdens de wintermaanden. Dit kan een winterdipje als gevolg hebben, wist je dat dit ook bij kinderen kan overkomen? Maar hoe verhelp en beter nog voorkom je deze depressie tijdens de winter bij je kind? Winterdip bij kinderen Een winterdipje bij een kind […]

Verder lezen

Afvaltips voor het nieuwe jaar die niets kosten

Wanneer je zover bent dat je wat wilt afvallen heb je geen zin om dan veel geld er aan uit te geven. Je kunt genoeg maaltijdvervangers en afslank producten kopen. Afvallen hoeft niet veel te kosten. Als je slim inkoopt en de juiste keuzes wat betreft voeding neemt kan het goedkoop.  Hoe kan je goed […]

Verder lezen