Dagje sauna, een wellness voor lijf en hoofd

We kennen het allemaal wel. We zijn toe aan een dagje voor jezelf waarin jij je kan ontspannen wat goed is voor het hoofd en het lijf. Wanneer je in een sauna gaat komen er warmte stoffen vrij waardoor de pijn verminderd en je lichaam ontspant. Je geest krijgt de rust door stilte en ontspanning. 

Waar komt sauna en wellness vandaan?

Het is al heel erg oud. Er waren al openbare badhuizen in de tijd van de Grieken en Romeinen. Zo’n badhuis wordt ook wel Thermen genoemd. In eerste instantie gingen mensen daarheen om te baden, sporten, eten of een boek lezen. Duizend jaar na christus werden de badhuizen droge sauna’s. Toen was het nog een houten hok met een kachel waar dan water op gegoten werd. Zo werd het zweten ook wel als reiniging ervaren. 

Is de sauna goed voor het lichaam?

Een dagje Sauna is zeker wel goed voor je lichaam. Daar zijn een paar redenen voor:

  • Het verlicht je spieren: Door de warmte komt er endorfine los dat een pijnverzachtende werking heeft. De spieren komen tot rust. De warmte zorgt er ook voor dat je aderen verwijden. Je bloed stroomt sneller, wondjes genezen sneller en afvalstoffen wordt goed afgevoerd. 
  • Een goede zweet beurt: Zweten is heel erg gezond. De afvalstoffen worden verwijderd en je huid reinigt zich volledig. Wanneer je zweet komt er derm cidin los en verspreid zich dat over de huid en de bacteriën maken minder kans op het lichaam. 
  • Gewichtsverlies: Echt gewichtsverlies heb je niet wanneer je naar de sauna gaat. Je hartslag wordt wel stevig verhoogt bij een saunabezoek daardoor stijgt het calorie verbruik in rust. 

Is sauna goed voor onze geest?

Zelfs voor de geest zitten er wat voordelen aan een dagje sauna. Dat zijn de volgende:

  • Geen stress: De geest en het lichaam ontspannen in de sauna en het geeft zelfs verlichting van aanwezige pijn. Je bent ook even weg uit de buitenwereld. Er zijn dan geen verplichtingen en prikkels waardoor je geest volledig ontspant. 
  • Snurk Probleem oplossen: Je slaapproblemen kunnen opgelost worden door een sauna. Wanneer het lichaam afkoelt krijgt het een slaapsignaal. Wanneer het lichaam koud wordt denkt het dat het nacht is of word en komt de vermoeidheid op gang. Ga je dus eerst in een hete sauna, dan versterk je dit gevoel. Het lichaam koelt daardoor snel af en val je ook veel sneller in slaap.