9 tips om veilig online te shoppen

Online shoppen is op korte tijd heel erg populair geworden. Het is immers een makkelijke manier om te shoppen en je hebt een uitgebreide keuze. Bovendien hoef je er helemaal niet voor buiten te komen. Maar hoe slaag je nu het beste bij online shoppen? Wij geven je hierbij 9 tips om online te shoppen.

Op www.manymorestores.com vind je bovendien een overzicht van online shops dat heel handig kan zijn.

Je bestelling moet binnen de termijn van 30 dagen geleverd worden

Let op, als er duidelijk vermeld wordt dat de termijn langer is, of als de bezorgafspraak door jouw toedoen niet binnen deze termijn kan gemaakt worden, is deze regel niet van toepassing. Als de bestelling niet tijdig geleverd wordt dan noemt men dit een wanprestatie en heb je vaak het recht om de koopovereenkomst op te zeggen.

Opgelet, het is mogelijk dat er bijkomende kosten in rekening gebracht worden

Voor een online betaling kunnen er extra kosten in rekening gebracht worden. Dit moet duidelijk weergegeven wordt voor je de betaling afrondt.  Dit geldt ook voor eventuele bezorgkosten of retourkosten, deze moeten duidelijk vermeld worden voor je afrekening.

Online shoppen bij een winkel met een keurmerk

Webshops hebben de Thuiswinkel Waarborg of hebben een keurmerk van een andere organisatie op hun website. Er zijn websites waar je kan checken of dit keurmerk terecht is. Dan weet je dat het online shoppen veilig gebeurt.

Zorg ervoor dat je een bevestiging van de bestelling ontvangt

Als je tijdens het online shoppen een bestelling plaatst moet je altijd een kopie van de bestelling krijgen. Meestal ontvang je die bevestiging in je mailbox.

Er is een wettelijke bedenktijd

Heb je spijt van je aankoop of ben je niet tevreden? Check de voorwaarden waaronder je de aankoop kan terugsturen. Je hoeft, als je het product binnen een termijn van 14 dagen terugstuurt, geen reden op te geven. Opgelet, dat herroepingsrecht is niet op alle websites van toepassing. Let vooral op met websites uit het buitenland.

De bedenktijd is niet altijd van toepassing

Tijdens het online shoppen kan je niet altijd gebruiken maken van de bedenktijd. Bijvoorbeeld voor artikelen met een beperkte houdbaarheidsdatum geldt dit niet. En er zijn nog uitzonderingen. Dus kijk dit altijd na.

Als je een zending retour stuurt moet je altijd het verzendbewijs bewaren

Een zending retour sturen is altijd op jouw verantwoordelijkheid. Bewaar daarom zeker het verzendbewijs, voor als er iets mis zou gaan met het pakketje.

Kijk of je bij jouw aankoop recht hebt op garantie.

Ook bij producten die je koopt tijdens het online shoppen heb je vaak recht op garantie. Kijk daarom na of de site waar je bestelt een keurmerk heeft. Dan heb je geen problemen met de garantie.

Opgelet als je via tweedehands websites aankoopt

Als je bij een privépersoon iets koopt heb je vanuit de wet veel minder bescherming.  Het is dus veel moeilijker om deze aankoop terug te draaien.

Met deze regels kan het niet fout gaan en wij wensen jou veel plezier tijdens het online shoppen.