Een winterdipje bij jouw kind, symptomen en oplossingen

We hebben kortere dagen, het is koud en we hebben minder zonlicht tijdens de wintermaanden. Dit kan een winterdipje als gevolg hebben, wist je dat dit ook bij kinderen kan overkomen? Maar hoe verhelp en beter nog voorkom je deze depressie tijdens de winter bij je kind?

Winterdip bij kinderen

Een winterdipje bij een kind is eigenlijk hetzelfde als die bij een volwassenen. Een winterdipje wordt gekenmerkt door een sombere en depressieve periode. Hierbij heeft een kind minder energie, zou minder snel dingen ondernemen en heeft het minder behoefte aan sociale contacten. Je kind zou zich terugtrekken van sociale activiteiten en minder of juist meer willen eten. Ook hoort een verstoord slaapritme bij de kenmerken. Een winterdipje is eigenlijk gewoon een tijdelijke depressie. De oorzaak hiervan is een optelsom van verschillende soorten factoren. De grootste oorzaak van een winterdip is eigenlijk wel het gebrek aan zonlicht, vooral ochtendlicht is enorm belangrijk voor een goede start van de dag en daar ontbreekt het bij veel mensen aan in de winter. Zonlicht zorgt er namelijk voor dat je serotonine aanmaakt en dat wordt dan omgezet in melatonine. Dit is een hormoon dat ervoor zorgt dat je s avonds moe wordt en s ochtends vroeg wakker wordt. Het ritme wordt dus eigenlijk verstoord in de winter, hierdoor hebben we mensen en kinderen de neiging om later naar bed te gaan en dus ook later wakker te worden.

Zo voorkom je een winterdip

Voorkomen is altijd nog beter dan genezen. Er is dus genoeg te doen om te zorgen dat je kindje niet te maken krijgt met een winterdip of winterdepressie. Zorg ervoor dat je kind zoveel mogelijk buiten komt, het liefst s morgens vroeg. Neem ze mee om te sporten of laat ze zelf sporten met andere kinderen, dit zorgt namelijk ook voor het gevoel van verbinding en dat maakt de kans op een depressie ook weer kleiner. Je kunt een gevoel van verbondenheid ook bevorderen door je in de negatieve gevoelens van je kind te gaan verplaatsen en deze te verbaliseren. Wanneer je merkt dat je kind zich niet goed voelt of somber is geef dan aan dat je dit begrijpt en ga praten over wat jullie eraan kunnen doen.